Spring naar content

Andere dingen om te doen als je het lezen beu bent

Andere dingen om te doen als je het lezen beu bent | Het magische verhaalHet lezen beu zijn. Het klinkt misschien als het meest onwaarschijnlijke scenario ooit, maar soms is het leven net een vergezocht fantasyboek. Het meest onwaarschijnlijke gebeurt toch. Dus ook al ben je de grootste boekenwurm die op aarde rondloopt, de kans dat je op een dag even geen trek hebt in boeken, is niet 0. Maar val je dan in een zwart gat? Welnee!

Er zijn namelijk nog zat andere dingen om te doen als je het lezen beu bent. En dan heb ik het natuurlijk niet over het poetsen van je huis of kamer (ik ben je moeder niet), maar over leuke dingen. Dingen die ook iets van je verbeelding vragen en waardoor je – voor je het weet – ineens weer zin hebt om in een boek te verdwijnen. Ga bijvoorbeeld….

…tekenen

‘Ik kan niet tekenen’ is een veelgehoord, maar onzinnig excuus. Tenminste, zolang je een potlood vast kunt houden, moet het ook lukken om een tekening te maken. Ga lekker doedelen, teken iets na of probeer een scène uit je favoriete boek op het tekenpapier te vereeuwigen.

Misschien ziet het er niet meteen uit zoals je gehoopt had (dat is bij mij meestal het geval), maar door te tekenen ben je wel lekker creatief bezig. En wist je dat tekenen ook heel goed voor je is?

…schatten zoeken

Trek je Indiana Jones outfit aan, want als je avonturen wilt beleven zonder in een boek te duiken, ga je natuurlijk gewoon schatten zoeken! Daarvoor hoef je niet eens naar de jungle van Zuid-Amerika, maar loop je gewoon je eigen woonplaats in.

Geocachen is het nieuwe schatten zoeken. En hoewel je geen religieuze artefacten ontdekt, kun je wel heel verrassende geocaches tegen komen. Ze zijn overal op de wereld verstopt en variëren van eenvoudige bakjes met een logrol voor je naam tot de meest waanzinnige puzzels en dito bouwwerken. Het voordeel is bovendien dat je bij geocachen geen kwaadwillende sektes of ander gespuis achter je aan krijgt. Meestal.

…bordspellen spelen

Een andere manier om avonturen te beleven, is door een bordspel te gaan spelen. Dan heb ik het trouwens niet over een spel als Ganzenbord of Monopoly, want dat spreekt niet echt tot de verbeelding. Als je het lezen beu bent, vind je in de juiste bordspellen een nieuwe fantasierijke uitdaging.

Wil je toch een beetje in het boekenwereldje blijven, dan kies je natuurlijk voor een bordspel dat op een boek gebaseerd is. Of je duikt in het verleden met een bordspel dat een historische setting heeft. En was je altijd al een fantasyliefhebber? Ook dan kun je je hart ophalen met het spelen van bordspellen!

…zelf een verhaal schrijven

Misschien is boeken lezen even niet je ding, maar heb je er weleens over gedroomd om zelf een boek te schrijven? Als je toch geen zin hebt om te lezen, is dat een mooie gelegenheid om te kijken of schrijven iets voor je is.

Door zelf een verhaal te schrijven, ben je nog steeds met je favoriete onderwerp (boeken!) bezig. Zelfs als je niet van plan bent om dat verhaal ook echt als boek uit te geven, want het laat je nadenken over het plot van je verhaal en hoe je je personages tot leven brengt. De kans is groot, dat je hierdoor weer meer zin krijgt om te gaan lezen. Zo kun je ontdekken hoe andere schrijvers hun verhalen hebben opgebouwd.

…voorlezen

Lezen is iets heel anders dan voorlezen. Dus ja, je bent het lezen beu, maar dat geldt misschien helemaal niet voor het voorlezen. Vaak pak je dan toch andere boeken (Stephen King voorlezen aan je buurmeisje van 5 lijkt mij niet het beste plan) en doordat er iemand geboeid aan je lippen hangt, wordt je zelf ook een stuk enthousiaster.

Heb je nou geen kinderen die graag voorgelezen worden in de buurt, dan is er gelukkig nog geen man overboord. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Zo lees je lekker voor en help je meteen kinderen die moeite hebben met taal. De perfecte win-win situatie, als je het mij vraagt.

Meer boekenliefde

Door je boeken even links te laten liggen en andere leuke dingen te gaan doen, gaat het na een tijdje vast weer kriebelen. En ben je het lezen beu, maar wil je toch iets met boeken blijven doen? Dan zijn dit nog 5 boekige tips om je uit je leesdip te trekken.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven