Spring naar content

Diagnose: writer’s block

Diagnose: writer's block | Het magische verhaalHet gaat niet zo lekker met mij. En het wordt tijd dat ik dat voor mijzelf toegeef en mijn probleem aanpak. Want dit aanmodderen? Daar word ik echt niet gelukkiger van. En het wordt er ook niet beter van – op magische wijze. Dat bestaat namelijk alleen maar in verhalen en dat is nou juist wat er mis is. Er zijn geen verhalen. Ik schrijf niet meer. Ik heb een writer’s block.

Gevalletje imposter syndroom

Ik noem het ook wel mijn schijfangst. Het lijkt wel of ik bang ben om mij over te geven aan alle verhalen die mijn hoofd bevolken. Het helpt niet dat het merendeel nog ideeën zijn. Ik heb nog helemaal geen benul waar die verhalen naartoe gaan. Wat is het plot? Wat wil ik er eigenlijk mee zeggen? Kan ik dit eigenlijk wel, verhalen schrijven?

Ik voel mij een nep-schrijver. Een wannabe die doet alsof. Leuk dat ik 1 keer een boek eruit heb weten te persen, maar dat was blijkbaar een gelukstreffer…

De vicieuze cirkel

Zulke gedachten helpen natuurlijk niet. Ik zeg tegen mijzelf dat ik niet naar dat evil stemmetje in mijn hoofd moet luisteren. Ik houd mijzelf voor dat het heus niet zo erg is om even geen verhalen te schrijven. Maar weet je? Dat is het wel!

Ik heb het gewoon nodig om te kunnen schrijven, want daarmee zit ik beter in mijn vel. Ben ik vrolijker en kan ik de hele wereld aan. Door mijn writer’s block ben ik dat gevoel kwijt. En we weten allemaal wat er gebeurt als je even niet zo happy bent.

Dan heb je nog minder zin om je te storten op de dingen die al niet zo lekker lopen.
Heb je nog meer het idee dat je gewoon een mislukkeling bent.
Raak je helemaal nooit meer een pen aan.

Hoe genees je een writer’s block?

Ik probeer de schrijver in mij in leven te houden door te bloggen. Schrijven is schrijven! – roep ik mijzelf optimistisch toe. Maar toch voelt het niet hetzelfde. Een verhaal schrijven is echt iets heel anders dan een blog schrijven. Allebei leuk, maar voor mij een wereld van verschil.

Als ik Het magische verhaal van de Verteller in mijn handen heb, voel ik mij echt enorm trots. En begrijp mij niet verkeerd: ik ben natuurlijk ook trots op de blogs die ik schrijf. Maar een boek schrijven? Dat heeft toch echt iets magisch.

Dus hoe kom ik van mijn writer’s block af? Ik wil weer schrijven. Ik wil mij laten verrassen door mijn verhalen, ik wil nieuwe personages leren kennen, ik wil dat speciale ‘wanneer je een geniale ingeving krijgt en het hele plot naadloos in elkaar lijkt te klikken’-gevoel weer terug.

Hoe help ik mijzelf uit de brand?


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

 1. Maria Staal op 25 oktober 2022 om 10:25

  Hey Laura, sorry te horen dat je hiermee worstelt. Writer’s block is echt niet leuk, maar gelukkig is er wel wat aan te doen. 🙂
  Petra en ik hebben er een keer een podcastaflevering over gedaan. Misschien heb je daar iets aan. https://schrijvenenuitgeven.nl/2022/02/15/writers-block-hoe-kom-ik-er-vanaf/
  Ook heeft mijn schrijfcoach Eva een keer een guestpost gehad op mijn blog over writer’s block. https://www.mariastaal.nl/2017/05/08/help-ik-heb-een-writers-block-wat-nu/
  Twee verschillende insteken, maar hopelijk helpt het.
  Groetjes, Maria

  • Laura Alblas op 25 oktober 2022 om 21:11

   Ooo wat fijn dat je tips hebt, Maria! Ik ga luisteren en lezen. Interessant dat het 2 verschillende insteken zijn, want dan zou je toch denken dat er iets moet helpen 😃 (En daar hoop ik wel op, want jee, wat is dat irritant zo’n writer’s block…)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven