Spring naar content

Op boeken gebaseerde bordspellen (om lekker mee thuis te blijven)

Op boeken gebaseerde bordspellen | Het magische verhaalHet is lente! Normaliter hét moment waarop ik mijn boeken en schrijfwerk aan de kant leg en lekker naar buiten ga. Maar ja, dat gaat natuurlijk even niet – of in ieder geval niet zo veel als ik zou willen. Het heeft dan ook niet zo veel zin om te schrijven over boeken, lezen en geocachen en wat voor leuke avonturen dat oplevert, zoals ik dat de afgelopen twee jaar deed. (Lees die blogs hier en hier.)

Maar niet getreurd, want dan kies ik gewoon voor een andere insteek. Eentje waarbij je thuis kunt blijven – je moet alleen je huisgenoten zien te charteren. Want nu duik ik in de wereld van op boeken gebaseerde bordspellen!

Binnen blijven en avonturen beleven

Wat spreekt er nou meer tot de verbeelding dan een goed verhaal? Helemaal niets natuurlijk. En dat is precies wat bordspelmakers ook al lang geleden ontdekt hebben, dus inmiddels zijn er best wel wat op boeken gebaseerde bordspellen te vinden. Ze zijn misschien niet allemaal even goed of even leuk, maar het is wel een originele manier om je favoriete verhaal weer eens op een andere manier te beleven.

En hej, je hoeft er dus de deur niet voor uit. Ook mooi meegenomen in deze rare lente van 2020.

In de Ban van de Ring

Het epos van Tolkien is één van de meest gelezen boeken en nadat deze trilogie in 2001 werd verfilmd, brak er helemaal een heuse Middenaarde-rage uit. Ik geef toe: ook ik was in de ban. Dus toen spellenmerk 999 Games hier op in sprong en met het In de Ban van de Ring bordspel kwam, mocht dat natuurlijk niet in onze spellencollectie ontbreken.

hobbit huis | Het magische verhaalDit bordspel was één van de eerste spellen waarbij je als spelers met elkaar speelt in plaats van tegen elkaar. Logisch, je vormt immers samen het Reisgezelschap en het is jullie doel om de Ring te vernietigen en Sauron te verslaan. Je wint of verliest dus met z’n allen.

De Naam van de Roos

Altijd al een monnik willen zijn? Dit is je kans! Met het bordspel Name of the Rose ga je terug in de tijd naar 1327 en bevind je je in een abdij in de Alpen. Daar is het niet pluis, want er vinden een aantal verdachte gebeurtenissen plaats. Alle spelers van het spel krijgen een geheime rol en moeten opdrachten vervullen om te onderzoeken wat er nou werkelijk aan de hand is. Maar let op dat je jezelf niet verdacht maakt…

Het bordspel Name of the Rose is natuurlijk gebaseerd op de bekende roman van Umberto Eco – in het Nederlands vertaald als De Naam van de Roos. Ik heb ooit een poging gewaagd dit boek te lezen, maar kwam er niet doorheen. Maar misschien is het spel beter te doen.

Sherlock Holmes

Er gaat niets boven op oplossen van een raadselachtige en gruwelijke moord. Of nou ja, in boeken dan. En datzelfde geldt ook voor bordspellen. Je hersens kraken op wie het gedaan heeft en wat het motief is. Het liefst in een tot de verbeelding sprekende setting – zoals Victoriaans Londen, bijvoorbeeld.

Het kan niet anders dan dat Sherlock Holmes ook zijn eigen bordspel heeft: Sherlock Holmes Consulting Detective. Toevallig hebben wij deze ook in huis en ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat het een geweldig spel is. mooi gemaakt ook, want je krijgt er een aantal kranten, een plattegrond en een dik spelboek bij. Laat je meeslepen door de verhalen en ga op zoek naar de dader. En mooi meegenomen: je kunt dit spel uitstekend in je eentje spelen!

Jumanji

De kans is groot dat je de film kent, maar het is dus eigenlijk een boek over een (vervloekt) bordspel. Ja, ik heb het uiteraard over Jumanji. Logisch dan ook dat er ook echt een bordspel van op de markt is verschenen. Zo’n kans kunnen de spelletjesmakers natuurlijk niet laten lopen.

Zoals je mag verwachten, lijkt het bordspel op dat van uit het boek (en de film). De spelers die het spel spelen, komen onder invloed van de vloek te staan. Het is dus nog niet zo eenvoudig om zonder kleerscheuren de finish te halen, want voor je het weet wordt je bijna opgegeten door een leeuw.

Da Vinci Code

Zet je hersenen maar aan het werk, want dat is hard nodig om het Da Vinci Code bordspel te kunnen winnen. Je gaat namelijk codes kraken, aanwijzingen opvolgen, aantekeningen maken en verborgen berichten ontcijferen. Dit klinkt bijna nog leuker dan het lezen van het boek! (Bijna hè.)

Dit is natuurlijk een spel dat je maar één keer kunt spelen. Heb je het mysterie eenmaal ontrafelt, dan heeft het weinig zin om er nog een tweede keer in te duiken. Daarom is het maar goed dat het spel 15 verschillende mysteries heeft, zodat je nog wel even bezig bent. En heb je die ook uitgespeeld? Dan kun je ook nieuwe kopen.

sherlock holmes | Het magische verhaalIets anders: Graphic novel spellen

Tot slot nog een verrassende variant die Bregje en ik nog niet zo lang geleden hebben ontdekt: spellen vermomd als graphic novels. Het ziet eruit als een boek en het leest als een boek, maar tegelijkertijd is het ook een compleet spel. Al lezende moet je keuzes maken om zo het spel te kunnen winnen. Een beetje Never Ending Story meets escape room meets graphic novel dus. Klinkt geniaal, nietwaar?

Wij hebben er inmiddels één in de kast staan (toevallig ook over Sherlock Holmes), maar hem nog niet kunnen lezen/spelen. Hier kom ik dus nog op terug!

(Ook graphic novel spellen kun je uiteraard uitstekend in je eentje spelen.)


Ken jij nog meer op boeken gebaseerde bordspellen? Laat het mij weten!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven