Spring naar content

Citytrip! 5 boeken die zich in Berlijn afspelen

Citytrip! 5 boeken die zich in Berlijn afspelen | Het magische verhaalEén van de belangrijkste onderdelen van een verhaal is natuurlijk de setting waar het zich afspeelt. Zelf heb ik lang gezocht naar de perfecte plek om het verhaal in mijn hoofd te situeren, maar niets leek te kloppen. Tot op een dag in 2006 alles met donderend geweld samenkwam. Ik was met mijn vriendin in Berlijn. En die stad, die was het helemaal. Dit was het gedroomde decor voor Het magische verhaal van de Verteller!

En zo geschiedde.

Maar uiteraard ben ik niet de enige schrijver die Berlijn op het oog had als locatie voor zijn of haar verhaal. Ik let er nu natuurlijk extra op, maar weet je wel hoeveel boeken zich in Berlijn afspelen? Je kunt er denk ik een kleine bibliotheek mee vullen. Tijd dus om eens in die boekenberg te duiken, want een literaire citytrip is natuurlijk altijd leuk. Dit zijn 5 boeken die zich in Berlijn afspelen.

1. De held van station Friedrichstrasse

Wanneer de niet zo succesvolle videotheekeigenaar Michael Hartung bezoek krijgt van een journalist verandert zijn leven op slag. Uit Stasi-rapporten zou blijken dat Michael in 1983 als seinwachter verantwoordelijk moet zijn geweest voor een spectaculaire massavlucht uit de DDR, waarbij 127 mensen via station Friedrichstrasse in het Westen terechtkwamen. Michael ontkent aanvankelijk, maar na een behoorlijke vergoeding en een paar biertjes is hij bereid om het verhaal te bevestigen. Hij is tenslotte nog nooit belangrijk geweest, nog nooit een held.

Niet veel later voelt het leven, met alle media-aandacht, een boekcontract en een verfilming, als een droom. Maar dan ontmoet hij Paula die als klein meisje in die trein zat. De twee worden verliefd en Michael moet kiezen tussen de liefde of de leugen.

Talloze keren ben ik op station Friedrichstrasse geweest*. Ik zie dit station zo voor mij en dat maakt het natuurlijk extra leuk om hierover te lezen. Bovendien is het natuurlijk altijd interessant om je af te vragen wat jij zou doen als je in deze situatie terecht komt. Zou ik meegaan in zo’n verhaal…? Ik wil wel weten hoe dit afloopt in De held van station Friedrichstrasse van Maxim Leo.

2. Negendoder

Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan de metalen buizen.

De excentrieke profiler Emma Carow – voor gewone mensen is ze bang, maar seriemoordenaars begrijpt ze – wordt op de zaak gezet. Door haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega’s van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst – en haar leven – op het spel.

Eén van de geloofwaardigste plekken om je boek in Berlijn af te laten spelen, is natuurlijk een bouwterrein. Ik ken denk ik geen enkele andere stad waarin zo veel gebouwd / verbouwd / gerenoveerd wordt als in Berlijn. Een prima setting dus ook voor een aantal gruwelijke moorden, zoals in Negendoder van Ule Hansen.

3. Stormachtig Berlijn

Suzanne begint steeds meer naam te maken als grensverleggend interieurontwerper. Haar inspiratie haalt ze uit het bruisende Berlijn, waar ze minstens eens per maand komt om indrukken op te doen. ’s Nachts gaat ze er helemaal los in de clubs, waar iedereen haar kent als Zoë.

Jarenlang weet ze haar twee levens gescheiden te houden. Totdat ze aan de bar van de Berghain, haar favoriete club, door een man bij haar echte naam wordt aangesproken. Hij blijkt akelig veel van haar te weten en maakt al snel duidelijk wat hij wil: haar bedrijf overnemen, met haar erbij. Suzanne moet vechten voor haar onafhankelijkheid, want deze tegenstander is meedogenloos…

Het clubleven van Berlijn is wereldberoemd, maar ik heb daar dus echt helemaal niets mee. Afschuwelijke takkeherrie, die muziek. Maar erover lezen? Ja hoor, geen enkel probleem. De achterflap van Stormachtig Berlijn van Evi Dekker klinkt dan ook erg intrigerend. Op die manier durf ik wel een club te bezoeken.

4. Uitgerekend wij

Tom is een 29-jarige wiskundenerd en op zoek naar een geschikte vrouw. Hij heeft uitgerekend dat er in zijn woonplaats, Berlijn, precies zes vrouwen zijn die aan zijn criteria voldoen. Om zijn zoektocht te vergemakkelijken schrijft hij zich in op een datingsite: wiskundige algoritmes hebben hem tot dan toe nog nooit teleurgesteld.

De datingsite vindt Lisa voor hem. Op de date verschijnt alleen niet de beloofde vrouw. Lisa leert hij per toeval ergens anders kennen: ze blijken beiden op dezelfde baan te hebben gesolliciteerd. Door goedbedoeld advies van zijn zwager verliest Tom langzamerhand zijn grip op de situatie. Zou hij het hart van Lisa kunnen veroveren?

Van wiskundige algoritmes heb ik geen kaas gegeven, maar Uitgerekend wij van Monika Peetz klinkt niet als een zwaar wetenschappelijke verhandeling. Integendeel zelfs, want wat moet je nou met wetenschap als je op zoek bent naar de liefde? Dat de hoofdpersoon in dit boek dat toch probeert te gebruiken, is vast goed voor een fijn verhaal.

5. De puzzelvrouwen van Berlijn

Berlijn, 1989. Rune en zijn zusje Lotte ontvluchten met hun moeder hun thuis. De laatste keer dat ze bij papa wegliepen, waren ze binnen een week terug. Maar dit keer beginnen ze een nieuw leven, zegt mama. Tien jaar later zijn de herinneringen aan hun ontsnapping vaag en wonen de kinderen bij hun vader. Mama is weg
.
Wanneer op een dag een mysterieus notitieboekje wordt bezorgd dat van mama lijkt te zijn, scheurt hun vader het meteen aan stukken. Voor Lotte en Rune is de maat vol. Lukt het hen om samen de ware geschiedenis rondom hun moeders verdwijning te ontrafelen?

Wordt dit een dramatisch verhaal of een spannend mysterie? De puzzelvrouwen van Berlijn van Anna Ellory kan nog alle kanten op, maar ik vind het erg interessant om over de DDR-geschiedenis van Berlijn te lezen en dat zit met dit boek volgens mij wel goed.

Citytrippen op de bank

Het is misschien geen verrassing dat ik deze 5 boeken die zich in Berlijn afspelen op mijn wil-ik-lezen-lijst heb staan. Vind ik toch extra leuk, lezen over de stad die ook in mijn eigen verhaal voorkomt. Bovendien is Berlijn natuurlijk een heerlijk stad om doorheen te dwalen – zelfs als je gewoon met een boek op schoot op de bank zit. Ben ik toch weer een beetje daar.

 
*Het station komt zelfs voor in Het magische verhaal van de Verteller.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven