Spring naar content

5 leestips van John Lennon

5 leestips van John Lennon | Het magische verhaalHet is 9 oktober en dat betekent dat ik vandaag – na George, Paul en Ringo – de laatste Beatlesverjaardag van het jaar vier. Op 9 oktober 1940 werd John Lennon geboren. En wist je dat hij altijd werd beschouwd als de ‘literaire Beatle’? Hij was de eerste van The Beatles die een boek schreef (In His Own Write, 1964) en als kind zat hij graag met zijn neus in de boeken. Hij zou je dan ook heel wat leestips hebben kunnen geven. Zoals die in dit blog, bijvoorbeeld. Dit zijn de 5 leestips van John Lennon!

1. Alice in Wonderland

In alle boeken over John Lennon kun je lezen dat hij als kind groot fan was van de verhalen van Lewis Carroll. Vooral Alice in Wonderland was een favoriet. Een nummer als I Am The Walrus lijkt zo inspiratie gevonden te hebben in de verhalen van Carroll, hoewel dat voor John niet de reden was om zoveel onzinnige teksten in een nummer te stoppen. Dat was omdat hij het bespottelijk vond dat zijn songteksten geanalyseerd werden op universiteiten om zo de diepere betekenis te ontdekken. “Let the fuckers work that one out,” zou hij erover gezegd hebben.

2. Hoe bak ik brood

Je verwacht het misschien niet, maar John bakte zijn eigen brood. Toen zijn tweede zoon Sean in 1975 geboren werd (ook op 9 oktober!), besloot John om zijn gitaar aan de wilgen te hangen om thuisblijfvader te worden. En zelf brood bakken? Dat was het helemaal! Of hij zijn recepten uit een boek haalde, weet ik niet, maar een boek als Hoe bak ik brood had zo maar in zijn kast kunnen staan.

3. Het fantastische verhaal van de kip die de wereld rond zeilde

John hield van de zee. En niet gehinderd door enige angst voor stormen en metershoge golven, stapte hij op 4 juni 1980 aan boord van een zeilboot om in 5 dagen naar Bermuda te varen. En o boy, wat een avontuur werd dat! Want natuurlijk werden hij en zijn crew wel geplaagd door een storm en enorme golven. Wonder boven wonder wist John het schip heelhuids door de storm te loodsen – een ervaring die een diepe indruk op hem maakte. Hij zou dan ook ongetwijfeld Het fantastische verhaal van de kip die de wereld rond zeilde van Guirec Soudee willen lezen (al was het maar voor de titel).

4. Finnegans Wake

Het is misschien wel 1 van de meest beruchte verhalen: Finnegans Wake van James Joyce. Want waar gaat het nou eigenlijk over? Het kan dan ook niet anders, dan dat John dit als 1 van zijn lievelingsboeken beschouwde. Dus heb je het over de leestips van John Lennon? Dan staat dit exemplaar zeker op het lijstje!

5. Howl & Other Poems

Iedereen die er een beetje toe deed in de muziek- en kunstscene van de jaren 60 kende elkaar. Niet zo vreemd dus, dat ook John Lennon en de beat dichter Allen Ginsberg elkaar kenden. Hoewel 1 van hun eerste ontmoetingen ietwat vreemd was, werden de twee later goede vrienden. John noemde Ginsbergs dichtbundel Howl & Other Poems 1 van zijn favoriete boeken. Ook een echte must read dus als je wilt weten waar John Lennon van hield.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven