Spring naar content

Lange leve het e-book!

Lang leve het e-book! | Het magische verhaalLuister, we moeten praten. Iedereen doet namelijk altijd wel alsof-ie zo veel van boeken houdt, maar dat is eigenlijk niet echt waar. In de praktijk blijkt toch dat het ene soort boek op heel wat meer liefde en aandacht kan rekenen dan het andere soort. Alle boeken zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere. Dat soort werk. Want zeg eens eerlijk: welk boek kies jij als je de keuze hebt tussen een fysiek exemplaar en een e-book?

E-book vs. fysiek boek

Het e-book is een beetje het ondergeschoven kindje van de boekenwurmenwereld. Aan de ene kant snap ik wel waar dat gevoel vandaan komt. Een e-book is immers een stuk minder tastbaar dan een fysiek boek. Je bladert er niet even doorheen om dat ene leuke stukje terug te zoeken en het heeft al helemaal niet die heerlijke geur van nieuwe (of juist oude) boeken. En is de batterij van je e-reader leeg? Dan is het over en uit met de leespret.

Wat het e-book ook niet mee zit in deze wereld van social media en bookstagram, is dat het een stuk minder fotogeniek is. De meeste e-readers hebben nou eenmaal een zwart-witscherm en dat levert toch net iets minder mooie plaatjes op als je je nieuwe boek op de foto wilt zetten. En zeker die waanzinnig mooie covers die boeken tegenwoordig hebben, mogen in alle pracht en praal van je scherm afspatten.

Maar hé, dat zijn echt geen redenen om minder fan te zijn van e-books!

7 redenen om van e-books te houden

E-books zijn geweldig. Daarom is het hoog tijd dat het e-book eens positief in de schijnwerpers wordt gezet. Klaar met alle flauwe grapjes over e-books, want dit zijn 7 redenen om van dit digitale leesplezier te houden:

1. E-books nemen veel minder plek in je kast in

Of eigenlijk: geen. Je bewaart al je boeken op je pc, wat je ook nog eens het voordeel geeft dat je een boek heel snel terug kunt vinden. Iedere boekenwurm kent immers vast wel het probleem dat je weet dat je dat ene boek hebt, maar dat je geen idee hebt waar je het hebt gelaten. Een e-book speelt geen verstoppertje, je houdt zeeën van ruimte over en ook niet onbelangrijk: je hoeft ze niet af te stoffen!

2. E-books zijn fantastisch reisgezelschap

Heb jij ook dat je het liefst een koffer vol boeken meesleept op vakantie? Ik wel. En ik kan je vertellen: dat is meestal geen goed idee. Een e-reader vol met e-books maakt gelukkig meteen een eind aan dit boekenwurmendilemma. Je neemt met gemak 1000 boeken mee en ze passen nog allemaal in een kleine rugzak ook. Bovendien weegt het niets, zo’n e-reader. Waar je ook naartoe gaat, zorg dat e-books op je paklijst staan.

3. E-books zijn goedkoper dan fysieke boeken

Een fysiek boek kost al snel rond de twintig euro, maar een e-book is veel goedkoper. Sommige zijn zelfs gratis! Kijk, daar gaat mijn boekenwurmenhartje sneller van slaan. Doordat je voor een e-book minder betaalt, is het bovendien makkelijk om een flinke collectie aan te leggen. Zo heb je altijd wel wat te lezen en kun je nog eens een ander genre uitproberen. En omdat e-books voordeliger zijn, houd je geld over. Voor nog meer e-books, natuurlijk…

4. Een e-book lenen bij de bieb: je hoeft er de deur niet voor uit

Ik ben fan van de bibliotheek. Het enige nadeel is dat je er naartoe moet als je een boek wilt lenen. Of nee, wacht! Dat hoeft helemaal niet als je voor e-books kiest! Ook e-books leen je namelijk heel eenvoudig bij de bibliotheek. Met een paar muisklikken staat het boek al op je pc. Bovendien hoef je ook niet door weer en wind om je boek in te leveren en kun je ook niet te laat zijn met terugbrengen. Een e-book van de bieb verdwijnt namelijk vanzelf weer van je e-reader.

5. Stiekem lezen onder de dekens? Geen probleem!

Lezen is leuk, maar ook behoorlijk verslavend. Dus komt er een moment dat je partner of kamergenoot wanhopig roept dat echt dat licht uit moet, omdat hij of zij anders niet kan slapen. Maar ja, jij was echt nog niet van plan om dat boek weg te leggen. Niet nu het zo spannend ia! Dus doe je het licht uit en duik je met je e-book onder de dekens. De meeste moderne e-readers verlichten namelijk zelf de pagina’s, dus kun je ook in het donker lekker verder in je boek.

6. Je hebt een e-book meteen in huis

Is er een boek dat je supergraag wilt lezen? Dan is niets is zo frustrerend als wachten tot je het in huis hebt. E-books doen gelukkig niet aan wachten. Je gooit het boek in je online winkelmandje, betaalt en hoppa, er verschijnt een downloadknop waarmee je je nieuwe aanwinst op je computer kunt zetten. Of nog handiger: veel e-readers hebben een downloadmogelijkheid om het boek rechtstreeks aan te schaffen. Zo kun je er meteen in beginnen.

7. Kies je eigen lettertype en -grootte

Soms kun je als lezer niet echt lekker uit de voeten met de opmaak van een boek. Een lettertype dat je niet fijn vindt lezen, letters die te groot of juist te klein zijn, een overvolle bladspiegel… Met een fysiek boek is het helaas pindakaas, maar op je e-reader kun je dit soort dingen zelf instellen. Superhandig, want lezen moet natuurlijk geen frustraties oproepen. In ieder geval niet wat de opmaak van het boek betreft. Dus regel je dit met een e-book gewoon helemaal zelf!

Alle liefde voor het e-book

Tot zo ver mijn ode aan het e-book. En ik moet zeggen: ik was dus al fan van dit digitale leesplezier, maar ik heb mijzelf gewoon weten te verrassen met alle positieve punten van e-books. En weet jij er nog meer? Vul dit lijstje dan gerust aan!

Ik hoop dat e-books voortaan de liefde krijgen die ze verdienen. Want hoewel je ze niet kunt knuffelen, kun je ze wel koesteren ♥


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven