Spring naar content

De Week van de Klassieken en 6 bijpassende boeken

De Week van de Klassieken en 6 bijpassende boeken | Het magische verhaalInmiddels kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een dag, week of maand voor. Vaak superleuk (de boekenweek!) of supernodig (pride month!) en soms gewoon omdat het kan (Bregje wist me laatst te vertellen dat het National Unicorn Day was). In welke categorie de Week van de Klassieken precies valt, weet ik nog niet. Wat ik wel weet, is dat-ie dit jaar loopt van 8 t/m 18 april en dat dit een goede gelegenheid is om eens te kijken welke zes bijpassende boeken ik daarbij kan vinden!

Er was eens, lang geleden…

Daarvoor moest ik trouwens eerst mijn definitie van ‘klassieke oudheid’ eens finetunen. Ik had wel zo’n globaal beeld – iets met oude Grieken en Romeinen – maar wat bedoelen de geleerde dames en heren nou precies met deze term? Nou, eigenlijk precies wat ik al dacht. En hoewel ik heus wel weet dat Wikipedia nou niet echt de meest wetenschappelijke bron is, houd ik mij toch maar vast aan de tijdsaanduiding die ik hier vond: van de 8ste eeuw voor Christus tot en met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus. Hierbij staat de geschiedenis van het oude Griekenland en Rome centraal.

Dus nu we dat weten… Dit zijn zes bijpassende boeken voor de Week van de Klassieken!

Percy Jackson en de Olympiërs – Rick Riordan

Voor veel boekenwurmen zal het geen verrassing zijn dat Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan in dit lijstje staat. Dat ik daarmee een beetje smokkel is mij vast ook vergeven, want stiekem gaat het hierbij niet om één boek, maar om een serie van vijf. Maar o, ze zijn zo leuk!

Percy Jackson is een tiener die problemen lijkt aan te trekken, maar dat komt – zo blijkt – alleen maar omdat-ie een halfgod is. Zijn vader is de Griekse god Poseidon. Hierdoor hebben mythische monsters het op hem voorzien en raakt hij met andere kinderen (ook allen halfgoden) verwikkeld in allerlei queesten met hilarische verwikkelingen. Deze boeken moet je lezen om te weten hoe fantastisch ze zijn!

Een wolf bij zijn oren pakken – Sana Valiulina

Dompel je onder in het oude Rome met Een wolf bij zijn oren pakken van Sana Valiulina. Op de achterflap is te lezen dat dit een ‘ongezellige familieroman’ is en ik moet zeggen: zoiets maakt wel nieuwsgierig.

Dit is het verhaal van keizer Tiberius die de geschiedenisboeken in is gegaan als tiran. Of hoewel, verhaal? Het boek focust zich meer op de ellenlange overpeinzingen van Tiberius en zoomt daarbij diep in op de gebeurtenissen van 2.000 jaar geleden en op de Griekse en Romeinse mythen. Hier moet je echt van houden en zelfs al het een en ander van af weten. Ik ben benieuwd wie het aandurft!

Ik, Claudius – Robert Graves

We blijven nog even bij de Romeinen met de oude, vertrouwde Claudius. Nog zo’n keizer van het Romeinse Rijk, maar deze komt een stuk sympathieker over dan de hierboven genoemde Tiberius. Bovendien heeft Robert Graves met Ik, Claudius wel een toegankelijk verhaal geschreven over één van de Romeinse kopstukken.

Het leuke aan dit boek is dat het geen verhandeling is over veldslagen, veroveringen en heldendaden. Hiermee krijg je een veel beter beeld van het leven van de Romeinen – hoewel een keizer nou misschien ook weer niet het toonbeeld is van de doorsnee Romein. Deze gaat in ieder geval op mijn wil-ik-lezen-lijst.

Circe – Madeline Miller

Als je een beetje bekend bent met de Griekse mythologie, ken je vast ook het verhaal van de heks Circe. In de Odyssee van Homerus stranden Odysseus en zijn bemanning op haar eiland en verandert Circe de helft van de mannen in varkens. Hè, wat naar! Maar hoe is Circe eigenlijk een heks geworden?

Dat lees je dus in Circe van Madeline Miller. Je zou het dus gerust een soort hervertelling kunnen noemen, zoals je die misschien van bekende sprookjes kent. In dit verhaal wordt het (door de auteur gedeeltelijk verzonnen) levensverhaal van Circe op een ingenieuze wijze verweven met enkele andere Griekse mythen. Het resultaat? Coming-off age roman meets fantasy. Supergaaf!

Griekse Mythen – Imme Dros

Als je de smaak van lezen over Griekse goden, helden en monsters te pakken hebt, kun je natuurlijk niet om Griekse Mythen van Imme Dros heen. Dit is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Griekse mythologie.

Imme Dros heeft hiermee een heerlijk leesboek geschreven. Alle hoofdpersonen uit de Griekse mythologie komen voorbij en als je het even niet meer volgt (die goden ook met al hun buitenechtelijke scharrels met talloze halfgoden tot gevolg) is er een handige lijst met namen en familiestambomen te vinden.

SPQR – Mary Beard

Deze titel riep bij mij een aantal vraagtekens op (huh? wat is dat? hoe spreek je dat uit?), maar als ik wat klassieker geschoold was geweest, had ik ongetwijfeld geweten dat dit de afkorting is van Senatus Populos Que Romanus. Oftewel: de officiële naam van het Romeinse rijk. En in SPQR van Mary Beard kom je daar van alles over te weten.

Je zou SPQR kunnen zien als een reisgids door het oude Romeinse rijk. Natuurlijk komt de hele trits van keizers aan bod, maar je leest ook van alles over mythen en verhalen die wij over de Romeinen kennen. En dat die vaak niet eens kloppen. Als je wilt weten hoe het er werkelijk aan toeging in het oude Rome, is dit je boek.

Ook te lezen na de Week van de Klassieken

Er zijn talloze boeken over de klassieke oudheid. Iets wat ik natuurlijk al wel wist en mijn kleine zoektocht naar bijpassende boeken voor de Week van de Klassieken heeft me ook weer wat aanwinsten voor mijn wil-ik-lezen-lijst opgeleverd. Ben ik even blij dat we het hele jaar door kunnen lezen, want dit krijg je natuurlijk nooit in die tien dagen gepropt!

Weet jij nog een fantastisch boek over de Grieken of Romeinen? Deel ‘m dan hieronder in de reacties!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven