Spring naar content

5 soorten boeken voor bij de open haard

Boeken voor bij de open haard lezen | Het magische verhaalAls buiten de sneeuw zachtjes naar beneden dwarrelt, is niets zo fijn als een boek lezen naast een knapperend haardvuur. Een spinnende kat op schoot. Een beker warme chocomelk mét slagroom naast je. Hoe heerlijk is dat?!

Nu hebben wij de open haard uit ons huis gesloopt toen we er kwamen wonen en ook onze kat is helaas overleden. Maar één ding kan natuurlijk gewoon en dat is de hele winter lang boeken lezen. Dat haardvuur denk ik er wel zelf bij. En weet je niet wat je kunt lezen? No worries, want dit zijn het perfecte soort boeken voor bij de open haard.

(En die kat? Misschien moeten we er maar weer één of twee adopteren…)

Niet te eng: een cozy mysterie

Ben jij een liefhebber van Engelse detectiveseries? Dan zijn cozy mysteries het helemaal voor jou. In deze verhalen is de hoofdrol weggelegd voor een amateurspeurneus die met een (vaak nogal obscure) moord wordt geconfronteerd. Geen grof geweld, maar ouderwets detectivewerk in Engelse plattelandsdorpjes. Precies wat je nodig hebt deze winter!

Nieuwsgierig? Op de website van cozy mysteries writer Annie Appleton kun je een gratis e-book downloaden.

Zwijmelen: een feelgood

Als je denkt aan boeken voor bij de open haard, dan kun je natuurlijk niet om het feelgoodgenre heen. Kom maar door met die romantische verwikkelingen. En als je helemaal in winterse sferen wilt komen, dan kies je uiteraard voor een feelgood met ‘sneeuw’ of ‘winter’ in de titel. Er is keuze genoeg, dus deze winter kom je er makkelijk mee door.

Win-win voor als ook jij een kat in je leven mist: het feelgoodverhaal Winter in het kattencafé van Melissa Daley. Heb je toch nog een beetje een kat op schoot.

Voor de kerstvakantie: een kerstverhaal

Deze zag je natuurlijk aankomen. Want wat is een winter nou zonder een kerstverhaal? Alleen al van de klassieker A Christmas Carol van Charles Dickens zijn er zo’n duizend uitgaven en spin-offs te vinden.

Wil je wel een kerstverhaal lezen, maar springt het glazuur van je tanden bij de meeste kerstboeken? Haast je dan snel naar de website van Bronja Hoffschlag en download haar alternatieve kerstverhaal Jingle Hell.

Daar steek je wat van op: non-fictie

Natuurlijk steek je van ieder boek wel wat op, maar als je je echt in een onderwerp wilt verdiepen, kies je voor non-fictie. Daarmee kun je alle kanten op – van persoonlijke ontwikkeling tot biografieën van beroemdheden. En van wetenschap tot lifestyle. Klaagt er iemand dat je zoveel leest? Jaag ze dan weg door te zeggen dat je druk aan het studeren bent.

Mijn favoriete non-fictie onderwerp is natuurlijk The Beatles. Ik ben vooral trots op mijn nieuwste aanwinst: het Beatlesmagazine waarvoor ik de artikelen schreef!

Ontvlucht de realiteit: een fantasyboek

Wie het echt even helemaal gehad heeft met de wereld, vlucht deze winter gewoon in een fantasyboek. Ook daarin is de keuze enorm, dus het is slim om je – voordat je de bibliotheek of boekhandel leeghaalt – eerst af te vragen in wat voor soort fantasy je zin hebt.

De ultieme fantasyserie voor bij de open haard is misschien wel de Winternacht-serie van Katherine Arden. Sneeuw, kou en magie. Deel 1 las ik al, maar nummer 2 en 3 staan echt op mijn must-read lijstje van deze winter.

Jouw favoriete boeken voor bij de open haard

Met zo veel mooie boeken is het natuurlijk lastig kiezen. Mijn vraag is daarom ook: welke moet ik echt lezen deze winter? Wat zijn jouw favoriete boeken voor bij de open haard? Het hoeft niet eens een boek uit één van de genoemde genres te zijn, als je mij een retespannende thriller aanraadt, hoor ik ook graag welke dat is én waarom ik die echt moet lezen.

Kom maar door!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven