Spring naar content

De Nationale Voorleesdagen: ook leuk voor oudere kinderen!

De Nationale Voorleesdagen: ook leuk voor oudere kinderen | Het magische verhaalJe hebt natuurlijk de Boekenweek en de Kinderboekenweek, maar vergeet niet dat er eind januari nóg een boekenfeest is: dan zijn het namelijk de Nationale Voorleesdagen. Tien dagen die in het teken staan van het voorlezen. En dat is niet alleen leuk, maar ook heel erg belangrijk. Er zijn immers tientallen redenen waarom voorlezen een goed idee is – van een betere taalontwikkeling tot het stimuleren van de fantasie. Bovendien hopen we natuurlijk allemaal een klein boekenwurmpje te creëren door veel voor te lezen.

Van prentenboek naar piratenverhaal

Met iets als het ‘Prentenboek van het Jaar’ richten de Nationale Voorleesdagen zich duidelijk op de kleinste boekenwurmpjes in spé. Inmiddels heeft mijn zoon de prentenboekenleeftijd achter zich gelaten, maar dat is voor mij zeker geen reden om het voorlezen aan de wilgen te hangen. No way! Want voorlezen aan oudere kinderen is juist zo leuk!

Prentenboeken zijn geweldig en je kunt je vaak blijven vergapen aan de mooiste illustraties, maar op een gegeven moment is het als ouder wel leuk dat je niet meer voor de vijfhonderdste keer ‘Ik vind je lief, mama’ of ‘De Gruffalo’ hoeft voor te lezen. (Oké, die laatste verveelt nooit.) Voorlezen aan oudere kinderen is juist zo geweldig, omdat je dan échte verhalen kunt kiezen.

Nationale Voorleesdagen? Nationale Voorleesjaren!

Eindelijk kan ik mijn zoon de verhalen voorlezen die ik vroeger ook zo graag las. Bovendien lijkt het wel of er de laatste jaren alleen maar fantastische kinderboeken worden geschreven. Ik zie steeds meer boeken die ik gewoon zelf zou willen lezen, dus dan is dat voorlezen aan mijn kind wel een dubbele win-win situatie. Zo kunnen we allemaal (mijn vriendin luistert ook graag mee) genieten van al die geweldige verhalen.

De Nationale Voorleesdagen zijn dus echt niet alleen leuk voor de prentenboekendoelgroep. Want waarom zou je stoppen met voorlezen als je kinderen ‘Jip en Janneke’ zijn ontgroeid? Blijf voorlezen, ook als ze ouder worden. Want dat is niet alleen leuk voor je kind, maar ook voor jezelf!

(Op Hebban heb ik een wil-ik-voorlezen-lijstje gemaakt. Check hier welke boeken erop staan. Heb je nog aanraders? Kom maar door!)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven