Spring naar content

De Hebban 1000 en hoe deze mij aan het twijfelen bracht

Hebban 1000 | HMVVDVIk ben dol op lijstjes, dus toen boekensite Hebban een paar maanden terug de Hebban 1000 van 2018 aankondigde, zat ik te stuiteren op mijn stoel. Yes, ik mocht een lijst gaan maken met mijn 25 favoriete boeken ever. En die lijst zou dan (net als die van alle andere boekenwurmen) gebruikt worden voor het samenstellen van de ultieme top 1000. Supergaaf!

Enthousiast ging ik aan de slag. Ik noteerde vier boeken en toen… helemaal niets meer. En voordat ik het wist, was de inputtermijn voorbij. Zat ik daar met mijn schamele lijstje van vier boeken.

Bummer.

Nog doen: een top 25 maken

Nu weet ik best dat ik mijn persoonlijke top 25 nog verder aan kan vullen. Dat ga ik dan ook heus nog wel eens doen. Af en toe slinger ik een boek op de lijst, want ik heb echt nog heel veel fantastische titels die er echt bij moeten. (Te veel zelfs, ik heb al keuzestress als ik eraan denk.)

Nu is echter de definitieve Hebban 1000 van 2018 al bekend gemaakt, dus mijn lijstje zal helaas geen invloed meer hebben. Maar geen nood, het bekijken van de uiteindelijke lijst is ook een feest! Daar ben ik dus even ingedoken…

Las ik die nou wel? Of niet?

Ik werd al heel blij van de top 10 – vooral van het feit dat ik de eerste vier heb gelezen (nummer vijf staat nog op mijn wishlist). Dat voelt dan toch heel eh,… belezen! Het verder doornemen en aanvinken van welke boeken ik nog meer had gelezen (jaha, dat kan dus en een lijstje afvinken is bijna nóg leuken dan een lijstje maken!), leverde echter wat meer twijfels op.

Want ojee, had ik dat ene boek nou eigenlijk wel of niet ooit gelezen?

Noem mijn geheugen een vergiet of geef gewoon de verplichte literatuurlijst op de middelbare school de schuld, maar ik weet van sommige titels echt niet meer of ik ze nou wel of niet gelezen heb. Vooral de echte literaire klassiekers is dit lot beschoren. Boeken die je moest lezen.

Heb ik dat ook echt gedaan? Heb ik dat boek überhaupt uitgelezen? Heb ik niet gewoon een samenvatting gelezen? (Ssst… niet doorvertellen, maar ook ik deed dat gewoon!)

En zo werd de Hebban 1000 een gokspelletje…

Momenteel heb ik 84 van de 1000 boeken gelezen. Tenminste, dat denk ik dus. Misschien heb ik een titel ten onrechte aangevinkt, misschien zijn er ook nog heel wat titels niet afgestreept die ik wel gelezen had.

De naam van de roos van Umberto Eco? Ben er ooit in begonnen, maar heb ik die nou wel of niet uitgelezen?¹
Het parfum van Patrick Süskind? Die stond op mijn Duitse literatuurlijst!²
Eline Vere van Louis Couperus? Heb ik die niet voor mijn lijst gelezen?³
De Shining van Stephen King? Ik heb zoveel van die man gelezen, maar welke nou precies?⁴
De brief voor de Koning van Tonke Dragt? Het kan niet anders dan dat ik die gelezen heb, maar ik herinner het mij niet meer…⁵

Uiteraard zag ik ook nog zo veel fantastische titels die ik nog wil lezen voorbij komen, dat mijn TBR-lijst binnen enkele minuten anderhalve meter is gegroeid. Ik heb dus nog wat te doen tussen nu en 31 augustus 2019 – namelijk al die boeken lezen en dan écht mijn persoonlijke top 25 samenstellen, zodat die meedoet met de Hebban 1000 van 2019!

(Nu ben ik wel benieuwd, natuurlijk: hoeveel boeken las jij van de Hebban 1000? En welke vind je echte aanraders?! Gooi titels naar mij!)

¹ Niet afgevinkt
² Afgevinkt (hoewel ik geloof ik alleen het boekverslag van een vriendin heb gelezen…)
³ Niet afgevinkt
Afgevinkt (ik heb in ieder geval wél de film gezien!)
Niet afgevinkt


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

1 reactie

  1. Floor op 6 november 2018 om 22:47

    Ik heb tot nu toe slechts 19 boeken gelezen uit die lijst haha! Oeps!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven