Spring naar content

De Boekenweek voor Jongeren book tag

Boekenweek voor Jongeren book tag | HMVVDVVroeggah, toen ik nog een klein boekenwurmpje was, was ik dol op de Kinderboekenweek. Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat, maar toen kon je van die formuliertjes invullen als je een boek gelezen had. Kon je aangeven wat je ervan vond enzo – en daar was ik héél fanatiek in. Volgens mij joeg ik in tien dagen tijd de hele voorraad van de lokale bibliotheek erdoorheen. Wat baalde ik dan ook toen ik te oud was geworden voor de Kinderboekenweek… Waarom was er niet zoiets voor jongeren?!

Nou, ik heb er ruim twintig jaar op moeten wachten, maar nu is het zover: dit jaar wordt de Boekenweek voor Jongeren gehouden! Dat ik allang geen young adult ben, vergeet ik voor het gemak even. Ik doe gewoon mee met deze leuke blogtour rondom deze boekenweek.

Speciaal voor de gelegenheid heb ik dan ook de Boekenweek voor Jongeren book tag bedacht. Zeven vragen over lezen en boeken, want daar draait het natuurlijk allemaal om in een boekenweek!

Vul jij ‘m ook in?

Ben je altijd al een boekenwurm geweest of heb je pas ‘later’ het lezen ontdekt?

Uit mijn intro hierboven heb je vast al op kunnen maken, dat ik altijd al een boekenwurm ben geweest. Leesbevorderingscampagnes waren dan ook echt niet nodig, het liefst zat ik met mijn neus in mijn boek.

Toch heeft het lezen bij mij een tijdje stil gelegen. Druk met andere dingen, zoals het schrijven van een boek en natuurlijk het opvoeden van een kind. (Tel je het herlezen van mijn manuscript en het voorlezen van verhaaltjes mee, dan kom ik ineens wel op veel leeskilometers.) De beslissing om weer ruimte te maken voor lezen, is dan ook een heel goede geweest!

Heeft lezen je weleens in een bijzondere situatie gebracht? (Of in de problemen?!)

Haha ja, in de problemen, wel te verstaan. Ik weet nog dat ik op de basisschool zo verzonken was in mijn boek, dat ik helemaal niet had gehoord dat we weer gingen rekenen. Daar kwam ik pas achter toen de leraar mij de uitkomst van een bepaalde som vroeg. Oeps.

(Die anekdote heb ik trouwens ook gebruikt in Het magische verhaal van de Verteller.)

Gelukkig had ik op de middelbare school een lerares Nederlands die het helemaal geweldig vond dat ik zoveel las. Toen een klasgenootje een keer sneerde dat zij ‘dat boek al in groep 8 gelezen had’, nam zij het meteen voor mij op door te zeggen dat ik heel veel moeilijke boeken al lang gelezen had. HA!

Lees je alleen (of voornamelijk) YA of ook ‘boeken voor volwassenen’?

Ik lees alles. Fictie en non-fictie, kinderboeken (omdat ik ze voorlees), ‘grote mensen boeken’ en natuurlijk YA-boeken. Die vroeger (komt oma weer, hoor) nog niet eens bestonden, trouwens. Je had C boeken en als je die allemaal gelezen had, moest je maar naar de volwassen afdeling. Ik heb dus nog een hele inhaalslag te maken en daar ben ik heel erg blij mee. Nadeel is wel dat ik een ellenlange wil-ik-nog-lezen-lijst heb…

Welk boek had je graag zelf geschreven willen hebben?

Soms lees je een boek waarvan je kwijlend denkt ‘omg, waarom heb ik dat niet verzonnen?!’. Eén titel die mij hierbij te binnen schiet, is De al te grote fantasie van Olivia Joules van Helen Fielding. Een hilarisch verhaal met precies te juiste ingrediënten: humor, exotische locaties, spionnen en spanning. Dat verhaal had ik echt graag geschreven. (Ik denk dat ik het maar eens ga herlezen. Zin in.)

Welk boek heeft je het meest beïnvloed?

Het magische verhaal van de Verteller. Nee dat is een flauw antwoord. Het boek dat bij mij echt insloeg als een bom, is De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Ik heb het wel duizend keer herlezen. Nog steeds ken ik hele passages uit mijn hoofd en staat het boek in de kast (naast de Zweedse uitgave) te wachten tot mijn zoon oud genoeg is om het zelf te lezen.

Leestip: De Orde van de Poortwachters | HMVVDVWat is je favoriete YA van Nederlandse bodem?

Dit is een lastige vraag – ik heb namelijk nog niet zo heel veel Nederlandse YA gelezen. Ik ben immers nog bezig met mijn inhaalslag. Maar gelukkig heb ik er één gelezen die ik super vond en waarvan in met smart op deel twee zit te wachten: De Orde van de Poortwachters van Oli Veyn.

Geheime genootschappen, andere werelden, intrigerende personages en natuurlijk een vleugje romantiek… Als je daarvan houdt, is deze urban fantasy YA een echte aanrader!

Heb je een (nog) onontdekt pareltje als aanrader?

Het is een boek dat bij ons op een prominente plek in de kast staat, maar dat ik zelf nog moet lezen. Ik gooi ‘m er toch in als onontdekte parel, omdat mijn vriendin er zo lyrisch over was: Lily and Dunkin van Donna Gephard. (En ik ga er straks in beginnen!)

Volgens mij is-ie nog niet in het Nederlands vertaald, dus mochten er nog uitgevers geïnteresseerd zijn in een young adult over actuele thema’s als genderdysforie, psychische aandoeningen en de vriendschap tussen twee tieners… Grijp je kans! Ik denk dat dit een succesvolle vertaling zou kunnen worden.

 

   


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

3 reacties

 1. Laurie op 27 september 2018 om 15:48

  Ik ga hem invullen, morgenochtend online!

  • Laura Alblas op 27 september 2018 om 17:23

   Wat leuk! Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoorden 😊

 2. Floor op 1 oktober 2018 om 10:41

  Op een gegeven moment kwam bij ons de YA-kast in de bieb, maar toch bleef ik voornamelijk plakken bij de C boeken haha! Ik durfde de stap nog niet zo goed te zetten of zo. Dus net als jij heb ik ook een enorme tbr haha

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven