Spring naar content

Hold your books! Het is de Boekenweek voor Jongeren!

Boekenweek voor jongeren | HMVVDVMisschien heb je er reikhalzend naar uitgekeken, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Feit is echter, dat gisteren de Boekenweek voor Jongeren van start is gegaan. Deze ‘week’ duurt van 21 t/m 30 september 2018 en heeft als doel om boeken voor jongeren in het zonnetje te zetten. En daar doen wij – bloggers – graag aan mee!

Want wat zou het leuk zijn om deze Boekenweek (waar maar verdraaid weinig mensen van weten) eens onder de aandacht te brengen door middel van een blogtour. Dus dat is dan ook precies wat wij gaan doen. Maar eerst… meer uitleg over de Boekenweek voor Jongeren zelf.

Dit is de Boekenweek voor jongeren

De boekenweek is eigenlijk, net als de Kinderboekenweek, een leesbevorderingscampagne. In deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd en maken schrijvers een tour langs middelbare scholen. Het doel? Omdat schrijvers dat leuk vinden, natuurlijk. Om jongeren te stimuleren eens een boek op te pakken. Deze schrijverstour staat bekend onder de naam Literatour en richt zich echt op het voortgezet onderwijs. Heb je mooi even geluk als je op de middelbare school zit!

Het beste boek voor jongeren

Eén van de meest spraakmakende evenementen van de Boekenweek voor Jongeren is de bekendmaking van welk boek het Beste Boek voor Jongeren 2018 is geworden. Spraakmakend omdat hier van tevoren al het één en ander over te doen was. De (door een vakjury van volwassenen) tien genomineerde boeken, zijn namelijk – op het veelgeprezen The hate u give – na, helemaal geen young adult boeken! Dat was wel even een dingetje, in young adult land. Gelukkig mocht een jongerenjury wél kiezen welke boeken zouden winnen. Dat is dan toch nog wat…

Activiteiten tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Tijdens de tiendaagse week (in boekenland kan dat gewoon) worden er uiteraard activiteiten voor jongeren georganiseerd. Zo ben je na het lezen van dit blog nog net op tijd om tickets te bestellen voor het YALFU in Utrecht. Die wordt namelijk morgen – 23 september – gehouden en is afgeladen met interessante gasten. Waaronder Becky Albertalli, auteur van de mega populaire Simon vs -serie. Als je fan bent, wil je daarbij zijn!

Ook zijn er een aantal boekhandels die hun eigen YA-feestje organiseren. Vraag dus gerust eens bij je favoriete boekenboer of zij ook zoiets op de planning hebben staan. (En zo ja, deel het dan gerust op social media.)

En dan nu… de blogtour!

Tot slot wil je natuurlijk dolgraag weten welke bloggers meedoen met de blogtour rondom de Boekenweek voor Jongeren. Nou, hier zijn we hoor! Ons programma ziet er zo uit:

22 september: Iedereen
23 september: Joany
24 september: An
25 september: Laurie
26 september: Conny en Rowan
27 september: Laura
28 september: Chelsey en Floor
29 september: Iedereen

Wat we precies gaan doen, houden we nog even geheim. Kom je zelf ontdekken hoe onze blogtour rondom de Boekenweek voor Jongeren eruit ziet? We wensen je veel leesplezier!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

1 reactie

  1. Floor op 22 september 2018 om 12:58

    Ik heb er zin in!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven