Spring naar content

Hé boekenwurm, ga mee literair geocachen!

literair geocachen | HMVVDVLezen is fantastisch. Daarover hoef ik hier met niemand in discussie, maar eigenlijk is dat ook maar saai. Ik ga hier dus even tegen wat heilige huisjes aanschoppen. Ik ga je je boek afpakken en je naar buiten jagen. Trek je wandelschoenen aan! Buiten is het namelijk te doen, ook voor boekenwurmen zoals jij en ik…

(Nee, je mag niet stiekem je boek meenemen en buiten gaan lezen.)

Goed, je bent nu dus buiten. (Hopelijk is het droog.) Misschien verlang je nu al naar het verhaal dat je zat te lezen, maar ik beloof je dat je dit zo vergeten zal zijn. Het is namelijk tijd voor een ander verhaal – eentje dat je zelf gaat beleven. We gaan namelijk literair geocachen!

Dit is geocaching

Steek nu je hand op als ik te hard van stapel loop! Want misschien heb je nog nooit van geocaching gehoord. Dat kan best, want geocachers vinden het heel interessant om geheimzinnig te doen over hun hobby. Zorg dat je niet opvalt, is het devies. Wat wel een beetje lastig is, als je onder bankjes doorkruipt of het struikgewas aan het uitpluizen bent…

Dus even in het kort:

Geocachen is schatzoeken. Je hebt nodig: een gps (of smartphone met geocaching-app) en een pen*. Op je gps voer je de coördinaten van de cache in en dan ga je op zoek. Naar een logboekje verstopt in een munitiekistje. Of tupperwarebakje. Of fotorolkokertje. Of een minuscuul bakje te grootte van je pinknagel. Pas als je naam op in het logboekje staat, heb je ‘m gelogd en telt-ie dus als gevonden.

Geocaches liggen over de hele wereld en zijn verstopt op de meest rare plaatsen. Gewoon onder een bankje of onder een steen in het bos, maar ook hoog in de boom, in een waterafvoerbuis onder de weg of in iemands voortuin. Zo kom je nog eens ergens!

De top 10 van leukste geocaches met een verhaal

Nu is het dus tijd voor ons rondje literair geocachen. Vaak zijn er namelijk hele verhalen bedacht om je een cache te laten beleven. Of je staat ineens te zoeken in een minibieb. Daar kun je als boekenwurm dus wel iets mee, lijkt mij zo.

De wandelschoenen zijn aan hè? Want dan maken we nu een rondje langs mijn top 10 van leukste geocaches met een verhaal!

literair geocachen 02 | HMVVDV1. Bath Lore: Angels, Demons, Codes & Symbols

Waar: Bath, Groot-Brittannië
Wat: Mystery cache
GC code: GC2P9MC

Ben je dol op de boeken van Dan Brown? Dan is dit de wandeling voor jou! In het Engelse Bath volg je een spoor van symbolen en cryptische aanwijzingen om de verloren kennis terug te vinden. Al puzzelend verken je de stad om uiteindelijk te ontdekken waar de cache verstopt ligt.

literair geocachen 03 | HMVVDV2. Charles Muller macht Ferien

Waar: Düsseldorf, Duitsland
Wat: Mystery cache
GC Code: GC3TXW4

Zet je detective skills maar aan het werk! Je valt midden in het verhaal waarin Molly ontdekt dat Charles spoorloos verdwenen is. Of nou ja, spoorloos? Aan jou de taak om aan de hand van het verhaal en de aanwijzingen uit te vogelen wat er gebeurd is.

literair geocachen 04 | HMVVDV3. Er is eens…

Waar: Lage Mierde, Nederland
Wat: Multi cache
GC code: GC20Q89

Als we het hebben over verhalen, mogen sprookjes natuurlijk niet ontbreken. Deze wandeling neemt je mee door een sprookjesbos met de bekende bewoners, maar dan in een modern jasje. Ga op zoek naar sneeuwwitje, die niet is komen opdagen bij een vergadering…

literair geocachen 05 | HMVVDV4. Het mysterie van Dr. Nono

Waar: Hoenderloo, Nederland
Wat: Multi cache
GC code: GC1ZPE4

Een zonderlinge oom, vreemde mysteries en een uitgestrekt bos. Aan jou de taak om op avontuur te gaan en zo het geheim van Dr. Nono te ontrafelen.

literair geocachen 06 | HMVVDV5. Jolle Sein Milljöh (Spandauer Vorstadt Berlin)

Waar: Berlijn, Duitsland
Wat: Multi cache
GC code: GC1FGTW

Het is tijd voor een lesje onvervalst Berlinerisch. Het zeven pagina’s tellende verhaal dat bij deze cache hoort, is namelijk geschreven in het Berlijnse dialect. Maar geen zorgen: dat is nog beter te snappen dan het gewone Duits. Wat volgt is een fantastische wandeling door mijn lievelingsstad.

literair geocachen 07 | HMVVDV6. Jumanji

Waar: Uden, Nederland
Wat: Multi cache
GC code: GC39CM6

Voor de liefhebbers van het boek en/of de film is dit een geniale cache. De (voor wie het boek heeft gelezen of de film heeft gezien) herkenbare opdrachten leiden je uiteindelijk naar een schitterend gemaakte cache.

literair geocachen 08 | HMVVDV7. Lezen is leuk! (kinderboekenruilcache)

Waar: Oosterhout, Nederland
Wat: Mystery cache
GC code: GC64FBW

Je wist het misschien niet, maar veel minibiebs zijn stiekem ook een verstopplek voor een geocache. Dit is geen minibieb, maar een plek in het bos die je alleen kunt vinden door de toepasselijke puzzel op te lossen. En neem vooral een kinderboek mee om te ruilen!

literair geocachen 09 | HMVVDV8. Ruiters van Raveleijn

Waar: Loon op Zand, Nederland
Wat: Multi Cache
GC code: GC3EY8C

Natuurlijk ligt deze cache vlakbij de Efteling verstopt! Dan kan ook haast niet anders, want tijdens deze wandeling volg je het verhaal van de Ruiters van Raveleijn van Paul van Loon.

literair geocachen 10 | HMVVDV9. Sing as you go

Waar: Londen, Groot-Brittannië
Wat: Multi cache
GC code: GC12F4C

Als er een land is waar ze dol zijn op spookverhalen, dan is het wel Engeland. Met deze wandeling kom je langs plekken waar het zou spoken in Londen… Geadviseerd wordt om deze cache niet tijdens de nachtelijke uren te doen!

literair geocacgen 11 | HMVVDV10. We love moviesssssssss!

Waar: Hong Kong
Wat: Letterbox cache
GC code: GC5JC7K

De bioscoop, dat is natuurlijk de plek waar we onze favoriete boekverfilmingen gaan bekijken. Nu ligt deze niet bepaald om de hoek, maar de verstopplek én manier maakt dat je hier zeker wilt gaan kijken als je in de buurt bent.

Literair geocachen in real life

En, en, en? Wat vond je ervan? Dit literair geocachen is weer een heel andere manier om in een goed verhaal te duiken. Je snapt dan misschien ook wel waarom ik dit zo leuk vind om te doen. Dus mocht je binnenkort écht de wandelschoenen aan willen trekken om in struiken te duiken en onder bruggetjes te kruipen, laat het me weten! Gaan we gezellig op avontuur in de (urban) jungle. Wie weet levert dat nog een goed verhaal op…

(En oja, natuurlijk nog even een geocache als bonus er tegenaan gooien: Woezel en Pip zoeken een ster. Naar het gelijknamige boekje. Gemaakt door vriendin en ondergetekende.)

* Afhankelijk van de cache kun je nog honderd andere dingen nodig hebben. Een accuboormachine of een fietspomp of een liter water, bijvoorbeeld.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

  1. Jolanda Pikkaart op 17 april 2018 om 17:26

    Geweldig. Hier komt voor mij alles bij elkaar. Mijn boek ‘Met je smartphone het bos in’ en mijn werk als schrijfcoach. Ik ga hem delen!

    • Laura Alblas op 17 april 2018 om 17:58

      O wat leuk! En bedankt voor het delen, het zou zo leuk zijn als meer mensen de mooie verhalen van sommige geocaches ontdekken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven