Spring naar content

5 fantastische vrouwen in verhalen

5 x het vrouw symbool met daarin de cover van een boek en het silhouet van een meisje | 5 fantastische vrouwen in verhalen | Het magische verhaalAls ik eerlijk ben, is Lucy uit Het magische verhaal van de Verteller niet echt een op-en-top heldin. Sterker nog, ze heeft helemaal geen zin in iets heldhaftigs – in wat voor vorm dan ook. Dus wanneer haar verteld wordt dat ze de Verteller is en daarmee de gave heeft om de wereld te veranderen, stopt ze het liefst haar hoofd onder het kussen en doet ze alsof ze niet thuis is. Nee, daar zijn we mee geholpen, Lucy!

Gelukkig zijn er talloze verhalen waarin heldhaftige vrouwen wel eigenhandig de wereld redden. Eigenlijk had Lucy die boeken ook moeten lezen, voor een beetje inspiratie en girl power. Dus voor op haar (en jouw!) leeslijst: dit zijn 5 fantastische vrouwen in verhalen.

Serilda uit de duologie Verguld en Vervloekt

Molenaarsdochter Serilda verzint graag verhalen. Maar als ze op een dag één van haar betoverende verhalen aan de duistere Erlkönig vertelt, verandert dit verhaaltje in een nachtmerrie. De Erlkönig beveelt haar om al het stro in zijn kerkers tot goud te spinnen. Wat ze natuurlijk helemaal niet kan. Als ze de wanhoop nabij is, verschijnt er een mysterieuze jongen die beweert dat hij haar kan helpen. Tegen een prijs…

Dit verhaal van Marissa Meyer is natuurlijk een hertelling van Repelsteeltje, maar jemig, wát is het spannend! Serilda is ook echt superdapper in haar verzet tegen de Erlkönig. Hoewel ze doodsbang is, probeert ze hem toch op alle mogelijke manieren dwars te liggen. Ze is vastbesloten om voor eens en altijd een eind te maken aan zijn macht en is bereid om daar heel wat voor op te offeren. Zelfs haar leven…

Danny uit Dreadnought

Als superheld Dreadnought voor Danny’s voeten uit de lucht valt en haar zijn cape geeft, krijgt zij de superkrachten. Daarmee verandert ze ook in wie ze eigenlijk altijd was. Ze hoeft niet langer te verbergen dat ze transgender is, maar heeft nu eindelijk het lichaam waar ze al zo lang van droomt. Maar zijn daarmee ook al Danny’s problemen verholpen? Nope. Natuurlijk niet.

Dreadnought van April Daniels is meer dan een superheldenboek. Het is vooral een verhaal over een vrouw die eindelijk mag zijn wie ze is, maar die ook dan nog steeds geconfronteerd wordt met bekrompen en haatdragende personen. Eigenlijk moet ze zich nu op 2 vlakken bewijzen: dat ze een goede superheld is én dat ze een supervrouw is.

Vasja uit de Winternacht-trilogie

Vasja groeit op aan de rand van de Russische wildernis, in een tijd waarin meisjes óf jong trouwden óf het klooster ingingen. Maar Vasja is geen van beide van plan. Zij is anders en ziet dingen die voor anderen slechts verhaaltjes zijn, zoals de demonen en beschermgeesten om haar heen. Iets wat haar nog duur kan komen te staan, want ze trekt daarmee niet alleen de aandacht van mensen die dit willen uitroeien, maar ook die van de demonen zelf…

Wat is Vasja ongelooflijk stoer! Dat ze haar eigen weg kiest in een tijd en periode waarin dat helemaal niet gebruikelijk was, vind ik echt superinspirerend. Ook al is de Winternacht-trilogie van Katherine Arden fictie, toch voelt het levensecht aan. Dat dat ook betekent dat je bij het lezen af en toe kromme tenen hebt van hoe er vroeger met vrouwen om werd gegaan, maakt je er alleen maar meer van bewust dat we die praktijken maar snel overal in de wereld achter ons moeten laten. Ook daarom is het zo belangrijk om te lezen over (fantastische) vrouwen in verhalen!

Olivia uit De al te grote fantasie van Olivia Joules

James Bond kan inpakken, want Olivia Joules staat klaar om zijn plaats in te nemen. Tenminste, zo denkt ze zelf wanneer ze tijdens de presentatie van een nieuwe gezichtscrème de machtige Pierre Ferramo ontmoet. Ze heeft hem meteen door: Pierre is een terrorist die erop uit is om de wereld te vernietigen en zij gaat hem ontmaskeren! (Of is het misschien toch haar verbeelding die overuren draait…)

Olivia is echt zo’n antiheld. Want hé, er zijn ook vrouwen die de wereld leuker maken met hun gestuntel. Je hoeft echt niet per se een atoombom te ontmantelen om fantastisch te zijn. Iemand laten lachen is ook een superkracht en dat lukt zeker met De al te grote fantasie van Olivia Joules van Helen Fielding.

Fie uit de duologie De genadigen en De goddelozen

Fie is een Kraai en behoort daarmee tot de laagste kaste van het land. Dat betekent dat ze vrijwel geen rechten heeft en iedereen haar uitkotst. Totdat er pestslachtoffers geruimd moeten worden, want de Kraaien zijn als enigen immuun voor deze dodelijke ziekte. Als ze hiervoor naar het koninklijk paleis wordt geroepen, belandt ze in een complot vol verraad en intrige waarbij voor haar maar 1 ding telt: de Kraaien redden.

Het onrecht in dit verhaal is groot. De genadigen en De goddelozen van Margaret Owen zijn dan ook niet het meest optimistische leesvoer, maar Fie’s doorzettingsvermogen en haar veerkracht zijn erg inspirerend. Zij laat zien dat je altijd in jezelf moet blijven geloven, hoe kut de omstandigheden ook zijn. En die mindset hebben we af en toe allemaal wel even nodig.


Welke fantastische vrouwen in verhalen zou jij nog willen toevoegen aan dit lijstje? Leestips zijn altijd welkom!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven