Spring naar content

Censuur op mijn blog! En dit is waarom

Censuur op mijn blog. Stapel boeken met daarover heen tekst in rode letters censuur.Zoek je op mijn blog naar een bepaalde boekenserie en/of bijbehorende auteur, maar kun je die niet (meer) vinden. Dat kan kloppen. Ik heb namelijk mijn blog gecensureerd!

Censuur op mijn blog, dat doe ik natuurlijk niet zomaar. Als schrijver ben ik juist voor vrije meningsuiting. Maar wat als mensen dat recht op vrije meningsuiting gebruiken om bepaalde groepen mensen te kwetsen en zelfs in gevaar brengen met hun haatdragende retoriek? Dan ga je wat mij betreft echt te ver. En is het tijd om zo’n iemand de mond te snoeren.

Zelfs als we het hebben over een vrouw die met haar boeken miljoenen lezers heeft beïnvloed en wier magische tovenaarswereld niet meer weg te denken is uit de huidige cultuur…

Geen podium voor transfobie

Op mijn blog heb ik iedere verwijzing naar deze auteur en haar boeken weggehaald. Ik wil haar transfobie en transhaat ABSOLUUT NIET steunen. Zelfs als dat betekent dat ik vanaf nu niet meer over haar boeken zal schrijven, hoeveel leesplezier ze mij ook ooit gebracht hebben.

En weet je? Eigenlijk is dat best wel kut.

Dat je zo’n keuze moet maken, omdat deze schrijfster zo haatdragend en bekrompen is dat haar mening gewoon gevaarlijk is voor een toch al zo kwetsbare groep mensen. En dat ze juist door haar bekendheid als schrijfster een groot podium heeft om zo’n verwerpelijke mening uit te dragen. Waarom zou je je bekendheid niet gebruiken om de wereld een stukje mooier te maken in plaats van nog rotter dan dat-ie al is?!

Haat = censuur op mijn blog

Ik snap het ook niet zo goed. Juist van iemand die magische jeugdboeken schrijft waarin alles lijkt te kunnen, zou je toch enig begrip voor andere mensen in andere situaties wel verwachten.

Want hoezo schrijf je wel over toverscholen en mythische wezens, maar vind je dat genderdysforie niet bestaat? En dat iedereen die zich niet identificeert met het geboortegeslacht dit alleen maar doet om straffeloos allerlei misdrijven te plegen. Sorry hoor, maar dan heb je echt een rotte kronkel in je kop!

Zou jij kiezen voor censuur?

Zou jij het werk van een schrijver, kunstenaar of artiest censureren als deze persoon er een mening op na houdt die absoluut niet bij jouw overtuigingen past? Of die je zelfs ronduit gevaarlijk vindt? Ik ben wel benieuwd naar hoe anderen hier over denken.

Want ja, censuur op mijn blog. Misschien wel het laatste wat ik ooit had gedacht, maar helaas voor mij noodzakelijk.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven