Spring naar content

Dubbele recensie: Vers bloed & Boslust van Nan Adams

Vers bloed & Boslust | Het magische verhaalAls fervent alleslezer dacht ik dat ik alle genres inmiddels wel uitgeprobeerd had – tot ik het begrip cosy mysterie tegenkwam. En o, wat klonk dat als een heerlijk genre! Wel een (vreemde) moordzaak, maar geen gore details of ondraaglijke spanning. Wel een sympathieke hoofdpersoon, maar geen abstracte verhaallijnen of onnavolgbare plotwendingen. Dat wilde ik dolgraag lezen. Dus toen auteur Nan Adams vroeg of ik haar cosy mysteries Vers bloed & Boslust wilde recenseren, greep ik die kans natuurlijk met twee handen aan. Kom maar door met die moorden op de Veluwe!

Beide boeken spelen zich namelijk op de Veluwe af. Zo is het dus ook nog eens dicht bij huis en kun je zelfs op pad om de sfeer van beide boeken zelf op te snuiven. En of je daar zin in krijgt na het lezen van Vers bloed & Boslust vertel ik je in deze dubbele recensie…

Vers bloed

Nadat haar man is overleden, besluit Vera dat ze niet moet blijven kniezen. Dus verruilt ze haar Amsterdamse leven voor een vakantiehuisje op de Veluwe. Daar denkt ze te kunnen genieten van de rust en de natuur, maar al snel merkt ze dat het er niet zo vredig is als ze had gedacht. Sterker nog, mensen raken vermist en er blijken zaken te spelen die het daglicht niet kunnen verdragen. En hoewel ze haar neus maar beter niet in zo’n wespennest kan steken, gaat Vera toch op onderzoek uit…

Hoewel het dorpje Waterlo op de Veluwe niet echt bestaat, zie je het door Nans beschrijving al helemaal voor je. Dat geldt ook voor de camping waar hoofdpersoon Vera haar intrek neemt, dus daardoor komt deze cosy mysterie best wel realistisch over. Ik zag mijzelf daar al rondlopen!

Wel zou ik misschien niet zoals Vera vol in alle vreemde gebeurtenissen duiken, maar daarom lees ik juist zo graag dit soort boeken. Op deze manier durf ik wel op onderzoek uit en natuurlijk heb ik hard zitten broeden op wie nou toch de dader kon zijn. Helemaal verrassend was het eind niet, maar veel belangrijker is dat ik van deze fijne cosy mysterie heb genoten.

Boslust

Als haar jeugdvriendin Juul laat weten dat ze in Nederland is én samen met haar man in hun huisje op vakantiepark Boslust verblijft, hoeft lifestylecoach Brenda niet te twijfelen. Natuurlijk gaat zij ook naar het vakantiepark! Daar is het uiteraard beregezellig, maar dan wordt één van de vaste campinggasten dood aangetroffen. Vermoord? En wie heeft dat dan gedaan? En waarom? Brenda en Juul denken onmiddellijk terug aan hun jeugd waarin ze graag detective speelden en kunnen het niet laten om ook nu de sporen te onderzoeken…

Aan het begin van het boek is het al snel duidelijk dat hoofdpersoon Brenda eigenlijk maar eenzaam is. Nadat haar man haar heeft verlaten, heeft ze alleen nog maar haar hond om tegen te praten. Je leeft dus meteen met haar mee en bent ongeveer net zo blij als zij als ze hoort dat vriendin Juul weer in Nederland is. Dat is mooi gedaan van auteur Nan Adams.

Hoe het verhaal zich verder ontwikkelt, sprak mij iets minder aan. Sommige zaken lagen er wel heel dik bovenop en ik was ook niet altijd even gecharmeerd van alle dubbelzinnige opmerkingen die er werden gemaakt. Wat dat betreft doet het verhaal de titel wel eer aan, hoewel het alleen bij toespelingen blijft. Al met al een leuk verhaal om tussendoor te lezen. Verwacht geen ingenieus plot, maar wel een echte cosy mysterie van eigen bodem.

Vers bloed & Boslust met elkaar vergeleken

Ik vond het heel leuk dat ik van Nan Adams haar boeken Vers bloed & Boslust mocht lezen en recenseren. Door twee verhalen te lezen, kon ik goed kennismaken met het cosy mysterie genre en het is natuurlijk leuk om de twee boeken met elkaar te vergelijken. Want sprak één verhaal mij misschien meer aan dan het ander?

Uit bovenstaande recensies is je misschien wel duidelijk geworden dat dat inderdaad het geval is. Ik vond Vers bloed een beter verhaal dan Boslust. Daar zat net iets meer diepgang in en ook vond ik de personages sympathieker. Met Vera leefde ik echt mee, wat bij Brenda niet per se het geval was. Dus wie weet duik ik binnenkort wel een keer in Sneeuwstorm, het vervolg op Vers bloed. Klinkt in ieder geval als een goede titel voor in de winter!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven