Mijn tweede goede voornemen: klassiekers lezen
Het is nog steeds goedevoornemenstijd, wat mij betreft. Nadat ik deel 1 gedeeld heb, is hier mijn tweede goede voornemen: ik wil ‘de klassiekers’ lezen.
Dat roept natuurlijk meteen de vraag op wélke boeken dan precies ‘de klassiekers’ zijn. Is dat een lijstje met persoonlijke favorieten? Voor mij zouden daar boeken als De Gebroeders Leeuwenhart, Jurassic Park en Kruistocht in Spijkerbroek op staan. Maar die heb ik natuurlijk al gelezen en dat is ook niet wat ik bedoel.
Mijn idee van ‘de klassiekers’
Wat ik bedoel met klassiekers, zijn van die boeken die de hele wereld al gelezen lijkt te hebben. De hele wereld, behalve ik dus. En dan geen boeken die in de laatste jaren gehypet zijn. Nee, echt boeken die al decennia oud zijn.
Als je op internet gaat zoeken naar lijstjes van ‘de klassiekers’, wordt je overspoeld door een complete bibliotheek aan titels. Dat is wellicht een tikkie veel voor in 1 jaar en ik hoef ook niet per se boeken op mijn klassieker-lijstje te zetten die ik eigenlijk helemaal niet wil lezen. (Ik kijk naar jou, Verdriet van België waarin ik 2 keer ben begonnen en het 2 keer aan de kant heb gegooid.)
Ook blijk ik niet zo’n klassieker-newbie te zijn als ik als ik had gevreesd. Titels als De ontdekking van de hemel, In de ban van de Ring, Animal Farm en Dracula heb ik al lang geleden op mijn heb-ik-gelezen-lijst kunnen zetten. Yay voor mij!
Dit jaar ga ik deze klassiekers lezen!
Om mijn doel maar meteen goed vast te leggen, heb ik een lijst gemaakt met de klassiekers die ik dit jaar wil lezen. Dit zijn ze:
- Pride and Prejudice – Jane Austen
- Alice in Wonderland – Lewis Carroll
- The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
- Frankenstein – Mary Shelley
- Little Women – Louisa May Alcott
- The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
- Great Expectations – Charles Dickens
Wat zijn jouw klassiekers?
Nou ben ik natuurlijk wel benieuwd of ik nog boeken mis in dit klassieker-lijstje. Wat is wat jou betreft ook een echte klassieker die ik moet lezen? Nederlandstalige aanraders zijn natuurlijk ook van harte welkom, ondanks dat op deze lijst alleen Engelse boeken staan.