Spring naar content

(Het tweede deel van) mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht

Meisje met een boek met daaromheen titels van boeken | (Het tweede deel van) mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht | Het magische verhaalJa, je had ‘m nog van mij tegoed: het tweede deel van mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht. Na de 10 boeken uit deel 1 heb ik namelijk nóg 10 boeken op mijn heb-ik-gelezen-in-2023-lijstje staan. En dat zijn deze…

11. Daar heb ik een drankje voor

Daar heb ik een drankje voor van Emmy van Ruijven is een boek dat mijn verwachtingen overtrof! Natuurlijk sprak het verhaal mij al aan, maar het was nóg leuker en beter uitgewerkt dan ik van tevoren had gedacht. Het grootste pluspunt? LHBTIQ+-representatie!

Hannah heeft magische talenten, maar die gebruikt ze alleen om toverdrankjes voor medestudenten te brouwen. Als op een dag Gwendolynn, de hautaine ambassadeursdochter van Lemuria, een beroep op haar doet om de prins te genezen van een dodelijke kwaal, stemt ze met tegenzin in. Want een remedie brouwen is 1 ding, maar dat ze daarbij moet samenwerken met die onuitstaanbare Gwendolynn is een heel ander verhaal.

12. De moordclub (op donderdag)

Ik ben dol op Engelse detectives. Vooral als ze ook nog een beetje zoetsappig zijn, zoals De moordclub (op donderdag) van Richard Osman. Geen gruwelijke scènes, wel een moordmysterie met Engelse humor. Dat de hoofdpersonen 4 bejaarden zijn, is zelfs verrassend vermakelijk.

Joyce, Elizabeth, Ibrahim en Ron wonen in het high-end seniorendorp Coopers Chase. Zij komen iedere donderdag bij elkaar om onopgeloste moorden alsnog op te lossen. Als een lokale aannemer vermoord wordt en het te maken lijkt te hebben met Coopers Chase, kunnen ze het natuurlijk niet laten om ook hun neuzen in deze zaak te steken.

13. Recepten voor liefde en moord

Ik was blijkbaar in een ‘gewone-mensen-lossen-moorden-op-mood’, want na het vorige boek las ik Recepten voor liefde en moords van Sally Andrew. Weer zo’n heerlijk, ogenschijnlijk kabbelend verhaal dat toch wel heel erg spannend wordt.

Tannie Maria schrijft over haar passies koken en eten in de lokale krant, maar een redactionele koerswijziging zorgt ervoor dat ze aan het roer gezet wordt van een rubriek met advies over liefdesperikelen. Ze blijkt er verrassend goed in te zijn, maar als een vrouw die ze via haar rubriek advies gaf vermoord wordt, raakt ze betrokken bij het onderzoek hiernaar.

14. You

You van Caroline Kepnes is wel even een ander slag boek dan de hiervoor gelezen detectives. Wat is dit eigenlijk een naar verhaal! Nou wist ik natuurlijk van tevoren wel ongeveer wat de insteek van You is, maar heel vrolijk werd ik er niet van.

Als ze de boekwinkel waar hij werkt binnenloopt, valt Joe als een blok voor Guinevere. Hij wilt haar en hij gaat over lijken om haar zijn vriendin te mogen noemen. Dat hij haar handig kan manipuleren, omdat hij haar hele privéleven via social media kan volgen, komt hem goed uit. (Extra indringend: het verhaal wordt verteld vanuit Joe, maar hij heeft het daarbij rechtstreeks tegen Guinevere – jij.)

15. The secret of the night train

Een heerlijk jeugdboek. Zo kan ik The secret of the night train van Sylvia Bishop het best omschrijven. Maar ja, treinreizen en mysteries zijn sowieso wel aan mij besteed en laat dat nou net de rode draad van dit verhaal zijn.

De jonge Max gaat voor het eerst in haar leven op reis. In het gezelschap van (een ietwat vreemde) non reist ze per trein van Parijs naar Istanboel waar haar oudtante woont. De trein blijkt ook de mysterieuze Heartbreak Diamond te vervoeren en als die verdwijnt, gaat Max op onderzoek uit.

16. The cat who saved books

Japanners zijn dol op de combinatie boeken en katten. En geef ze eens ongelijk! The cat who saved books van Sosuke Natsukawa kreeg ik van Bregje toen ik weer eens geveld was door een migraine-aanval. Ik kon natuurlijk pas lezen toen ik weer beter was en droomde helemaal weg bij dit magisch-realistische verhaal.

De teruggetrokken tiener Rintaro heeft de boekwinkel van zijn opa geërfd, maar is daar niet heel enthousiast over. Hij staat op het punt de winkel te sluiten als een pratende kat verschijnt die hem een bijzondere opdracht geeft: Rintaro moet hem helpen om de boeken op de wereld te redden.

17. De boekbinder

De boekbinder van Bridget Collins stond al een tijdje hoog op mijn LHBTIQ+-boeken-die-ik-wil-lezen-lijstje. En wat is dit een mooi, maar pijnlijk verhaal! Ik was hier echt wel van onder de indruk, maar ik kan hem helaas niet aanraden aan mensen die van een happy happy, joy joy einde houden…

Emmett is een boerenzoon die de boerderij van zijn ouders wil overnemen, maar dan wordt hij ziek. Hij blijkt de gave van het boekbinden te hebben: hij kan herinneringen van mensen wissen en in een boek vastleggen. Wanneer hij in de leer gaat bij een boekbindster, doet hij een schokkende ontdekking. In een kluis vindt hij een boek met zijn eigen naam erop.

18. Zondagskind

Op een gegeven moment was Zondagskind van Judith Visser een echte hype. Ik ben dan altijd een beetje sceptisch, maar omdat ik meer boeken over autisme wilde lezen, ging ik toch overstag. En ja, ik snap de hype. En ja, het was Heel Herkenbaar. Weer een boek dat indruk maakte.

Jasmijn groeit op in de jaren 80 en 90. Andere mensen snapt ze niet, praten doet ze alleen maar haar directe familie. En tegen haar hond en Elvis natuurlijk, want die praten niet terug. Ze heeft autisme, maar dat was toen een grotendeels onbekend begrip. Dus moet ze zelf haar weg vinden in een wereld vol mensen, prikkels en sociale uitdagingen.

19. The Forgotten God

Van Amy H. kreeg ik een ARC-exemplaar van haar boek The Forgotten God. Ik was erg benieuwd, want ik ben nou eenmaal dol op verhalen die gebaseerd zijn op de Noorse mythologie. En net als in menig mythologie, gaat het er in The Forgotten God af en toe spicy aan toe…

Het lot van de verbitterde god Birger en de rouwende Teresa worden door een overijverige zieneres met elkaar verbonden. Zij denkt dat het tweetal elkaar kan helpen om uit hun misère te komen, maar Birger en Teresa denken daar uiteraard heel anders over en kunnen elkaar niet uitstaan. Als ze uiteindelijk naar elkaar toe groeien, blijkt de godenwereld niet blij met deze ontwikkelingen.

20. Zondagsleven

Natuurlijk moest ik ook het vervolg op Zondagskind lezen! In Zondagsleven vertelt Judith Visser hoe het verder gaat met de inmiddels volwassen Jasmijn. Dit verhaal pakte mij minder dan het eerste deel, maar het geeft nog steeds een heel goed beeld van hoe de belevingswereld van iemand met autisme eruit kan zien (want ook voor autisten geldt natuurlijk: niemand is hetzelfde).

Jasmijn is volwassen en staat op eigen benen. Dat betekent dat ze iedere dag naar haar kantoorbaan gaat en dat is voor haar een ware beproeving. Ze probeert zo goed en kwaad als het gaat om haar omgeving aan haar behoeften aan te passen, maar loopt daarbij tegen heel wat onwil aan. Want waarom mag haar hond niet mee? Waarom zijn de lampen zo fel? En wat zou ze in hemelsnaam tegen haar collega’s moeten zeggen. En dan zijn er ook nog de uitdagingen van de liefde.

Over de helft van mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht

Dat waren weer 10 mooie boeken die ik vorig jaar las. En omdat ik in totaal 30 boeken las, betekent dat dat ik nog 1 deel te gaan heb met mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht. Benieuwd welke dat zijn? Binnenkort komt het laatste deel van mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht online!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven