Spring naar content

(Het eerste deel van) mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht

Lezend meisje met 10 titels van boeken: het eerste deel van mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht.

Snel nog even een terugblik op vorig jaar! Ik heb voor mijn doen niet bijster veel gelezen, maar doordat mijn bloggend-bestaan op z’n gat lag, heb ik ook niets geschreven over de boeken die ik wel las. En da’s toch zonde, want er zaten heus wel heel gave verhalen tussen. Dus zorg dat je goed zit, want dit is (het eerste deel van) mijn leesjaar 2023 in vogelvlucht…

1. De witte zee van bliksem

Leesjaar 2023 begon voor mij met De witte zee van bliksem van Rowena de Wit. Dit fantasievolle verhaal draait om de magische tweeling Vevay en Coamh die het moeten opnemen tegen de machtige Windheerser.

Ik had het boek als recensie-exemplaar gekregen, dus wat ik ervan vond, lees je in mijn recensie.

2. She gets the girl

Van mijn vriendin Bregje kreeg ik She gets te girl van Rachael Lippincott en Alyson Derrick in mijn handen geduwd. Zij was er helemaal lyrisch van en dat snap ik wel. Dit is een mooi en romantisch queer verhaal wat ook thema’s als afkomst, armoede en de zorg voor een verslaafde ouder aankaart.

Eerstejaars studenten Molly en Alex zijn elkaars absolute tegenpolen, maar als Alex besluit dat ze Molly wil helpen het meisje van haar dromen te veroveren, leren ze elkaar steeds beter kennen. Alex wil met deze goede daad haar ex-vriendin laten zien dat ze wél geheel belangeloos iets voor iemand kan doen.

3. Vervloekt

Eén van de boeken die heel hoog op mijn wil-ik-lezen lijstje stond, was Vervloekt van Marissa Meyer. Dit is het vervolg op Verguld, een hertelling van Repelsteeltje. Deel 1 is echt keispannend, dus ik kon niet wachten met lezen hoe dit verhaal afloopt.

Omdat ik niet wil spoileren, zal ik hier niet specifiek ingaan op de inhoud van het verhaal. Maar o boy, o boy, ik zat weer met samengeknepen billen op de bank. Marissa Meyer vindt het ook geen probleem om haar personages in het verderf te storten. Wees dus gewaarschuwd als je deze duologie gaat lezen…

4. Shake it up, Beverley

Dit boek kocht ik in het Liverpool Beatles Museum. Niet zo gek, want Shake it up, Beverley van Suzan Holder gaat over een Liverpoolse Beatlesfan!

Dat zou dus een verhaal vol herkenning kunnen zijn, maar toch was dat niet echt zo. Beverley staat denk ik net iets te ver van mij af: haar kinderen zijn het huis uit, haar man is onverwacht overleden en haar beste vriendin maakt een profiel voor haar aan op een dating app. Het Beatlessausje is leuk, maar het verhaal an sich vond ik wel een beetje voorspelbaar.

5. Het boek van Jongen

Soms is een boek nóg beter dan dat je van tevoren had gedacht. Dat had ik met Het boek van Jongen van Catherine Gilbert Murdock. Dit is echt een heel gaaf, magisch-realistisch verhaal voor kinderen.

In het Frankrijk van 1350 woont Jongen op een vervallen landgoed. De dieren adoreren hem, de meeste mensen verachten hem. Als een mysterieuze pelgrim hem vraagt mee te gaan naar Rome, begint Jongen aan een reis vol verraad en bedrog. Want is die pelgrim eigenlijk wel te vertrouwen? En praat Jongen écht met dieren?

6. Rick

Alex Gino is geen onbekende in regenboogboekenland. En dat is mooi, want zo kunnen ook jongere lezers lezen over genderidentiteit en seksualiteit op een manier die bij hun leeftijd past.

Rick gaat naar de brugklas. Ineens verandert er veel. Zijn beste vriend Jeff blijkt een pestkop, zijn vader maakt flauwe grapjes en iedereen blijft maar vragen of hij al een vriendje of vriendinnetje heeft. Maar daarin is hij helemaal niet geïnteresseerd. Op school gaat hij naar het Regenboog Spectrum om uit te vinden wie hij nou eigenlijk is. Iets wat hij geheim wil houden voor Jeff, want die maakt de club maar wat graag belachelijk. En dan is er ook nog zijn opa die zo zijn eigen geheimen heeft.

7. Lore

Houd je van Griekse mythologie in een modern jasje? Dan is Lore van Alexandra Bracken echt wel het boek voor jou. Tenzij je niets hebt met strijd en geweld, want het gaat hard tegen hard in dit verhaal.

Lore stamt af van de Griekse held Perseus en is daardoor betrokken bij de Argon: een strijd waarin de Griekse goden een week lang als sterveling op aarde moeten leven. Wie een god doodt, krijgt zijn of haar krachten. Maar nadat Lores familie bij de vorige Argon werd uitgemoord, heeft ze gezworen hier nooit meer aan mee te doen. Tot ze door een doodgewaande jeugdvriend en een gewonde godin er toch bij betrokken raakt.

8. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Heb je autisme of ken je iemand met autisme? Lees Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps! Voor mij een ‘feest’ van herkenning.

Dit boek is een fijne mix van wetenschap, het ontkrachten van vooroordelen en persoonlijke ervaringen. Zo lees je over waar autisten zoal tegenaan (kunnen) lopen in het dagelijks leven en geeft Bianca tips aan niet-autistische mensen.

9. Daisy Jones & The Six

Met een heuse verfilming als miniserie kun je gerust zeggen dat Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid één van de meest gehypte boeken van de laatste jaren is. Wat ik op zich wel snap, want hoewel het fictie is, voelt dit verhaal over de band Daisy Jones & The Six door de documentairestijl echt levensecht aan.

De knappe, maar labiele Daisy Jones droomt er in de jaren ’60 van om zangeres te worden. Als ze samen gaat werken met de rockband The Six, blijkt dit de formule voor succes te zijn en de band groeit uit tot een wereldwijd fenomeen. Maar de verleidingen van seks en drugs liggen altijd op de loer en dat zijn ingrediënten om alles kapot te maken.

10. Pippa’s race

Als wij in de auto zitten, lees ik graag voor. Dus terwijl we naar Spanje reden om daar te gaan fietsen, had ik tijd genoeg om het schattige verhaal Pippa’s race van Kallie George helemaal voor te lezen.

Pippa is arm en slaapt in stallen; haar liefde voor paarden houdt haar op de been. Als de goden en godinnen neerdalen van de berg Olympus om ruiters voor de race van hun gevleugelde paarden uit te kiezen, is Pippa een van de gelukkigen! De beloning is groot: de winnaar wordt een halfgod en mag zijn of haar paard houden. Maar dan moet Pippa de race wel winnen…

Een blog in delen

Om een kilometerslange blog te voorkomen, was dit het eerste deel van mijn leesjaar 2023. Er zijn namelijk nog 21 boeken die ik vorig jaar las, maar die houd je dus nog van mij tegoed.

Ben je nieuwsgierig geworden naar 1 van de boeken hierboven? Laat het mij weten, vind ik leuk! En als je nog aanraders voor dit jaar hebt, mag je het ook altijd doorgeven natuurlijk.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven