Spring naar content

Van Pride Month naar Pride Month – deze queer boeken las ik de afgelopen 12 maanden

De covers van 8 queer boeken in een cirkel.Tijdens Pride Month staan ze natuurlijk extra in de spotlights, maar queer boeken kun je natuurlijk gewoon het hele jaar door lezen. Neem dat maar van mij aan, want sinds juni vorig jaar las ik 8 unieke regenboogboeken – en dan tel ik nog niet eens de boeken waar iets van LHBTIQ+-representatie in voorkomt mee. Deze queer boeken las ik de afgelopen 12 maanden:

The mermaid, the witch and the sea

Aan boord van het piratenschip The Dove staat jongste matroos Flora bekend als Florian. Ook aan boord is Lady Evelyn, een jonge vrouw die hij moet bewaken zodat de rest van de bemanning haar met rust laat. Ze hadden niet meer van elkaar kunnen verschillen, maar voelen zich steeds meer tot elkaar aangetrokken…

Dat klinkt misschien als een standaard liefdesverhaaltje, maar geloof mij, The mermaid, the witch and the sea van Maggie Tokuda-Hall is zoveel meer dan dat. Het is magisch met zeemeerminnen en hekserij. Het is een levensechte wereld, geïnspireerd op de Japanse cultuur en folklore. Het is rauw en hier en daar pijnlijk en zeker niet zoetsappig. Én na dit eerste deel nog niet af, want dit queer avontuur gaat verder in een deel 2.

De falling in love montage

Teleurgesteld in de liefde neemt de cynische Saoirse zich voor om nooit meer een serieuze relatie te beginnen. Maar dan ontmoet ze op een examenfeestje de uitbundige Ruby. Die daagt haar uit tot een zomer vol dates die zo uit romcoms weggelopen lijken te zijn. En aan het eind van de zomer? Klaar. Geen verwachtingen, geen gebroken harten. Maar of dat echt zo eenvoudig is?

Dit boek leek mij dus echt het perfecte sapphic romcom-liefdesverhaal en daarmee ook een perfect cadeau voor mijn vriendin Bregje. Maar dat had ik dus goed mis. De falling in love montage van Ciara Smyth heeft namelijk helemaal geen romcom-happy-end! Voor ons allebei een flinke tegenvaller, want de rest van het verhaal was echt fantastisch.

Infinity alchemist

Omdat Ash niet over de juiste papieren beschikt, mag hij geen alchemie beoefenen. Dus doet hij dat stiekem. Als hij betrapt wordt door de jonge professor Ramsay doet ze hem een onverwacht voorstel: in ruil voor haar zwijgen, helpt hij haar het mythische Book of Source te vinden.

Je haalt het misschien niet meteen uit deze korte samenvatting, maar Infinity alchemist van Kacen Callender blinkt uit in trans- en queer-representatie. Ook polyamorie is een belangrijk thema in dit verhaal en daarmee misschien wel het meest inclusieve boek dat ik het afgelopen jaar las. En ook niet onbelangrijk: nog retespannend ook! Het verhaal gaat verder in deel 2.

All out: the no-longer-secret stories of queer teens throughout the ages

17 queer verhalen die zich afspelen op verschillende momenten in de geschiedenis. Van een queer hertelling van Robin Hood tot 2 meiden die op elkaar verliefd worden terwijl ze treuren om de dood van Kurt Cobain. En van een Mexicaanse transgender soldaat uit 1870 tot een meisje dat haar eigen aseksuele identiteit omarmd tijdens een seventies roller disco.

Een boek met zoveel verschillende regenboogverhalen is natuurlijk een feest om (voor) te lezen. Er zitten echte pareltjes tussen, maar ook verhalen waarvan wij (mijn voorleespubliek vriendin en zoon en ik) zoiets hadden van ‘meh, vaag’. Maar is dat erg? Nope! Die verhalen spreken iemand anders ongetwijfeld juist wel aan. Queer staat immers niet voor niets voor diversiteit.

Lover birds

De Liverpoolse Lou moet haar ADHD onder controle zien te krijgen voordat de eindexamens beginnen. Maar met de komst van een nieuw meisje in de klas, lijkt dat wel de minste van haar zorgen. Deze Isabel uit Londen lijkt alles aan Lou helemaal niets te vinden – haar stad, haar accent, haar kenmerkende lef. Dus als Lou haar hart op hol voelt slaan als Isabel naar haar kijkt, moet dat wel zijn omdat ze elkaar haten. Toch?

Dit vond ik zo’n heerlijk verhaal! Lover birds van Leanne Egan heeft bij mij een streepje voor, omdat het zich in Liverpool afspeelt. Maar behalve dat, ben ik ook erg gecharmeerd van het verhaal. Zo vind ik het mooi hoe omschreven wordt hoe Lou worstelt met haar ADHD. Het enige minpuntje? Dat lees je in mijn recensie.

The sapling cage

Lorel droomt ervan een heks te worden. Er is alleen 1 probleem: alle heksen zijn vrouwen. En zij is geboren als jongen. Maar als ze met haar beste vriendin van plek kan ruilen, aarzelt ze geen moment. Het leven van een heks gaat echter allesbehalve over rozen. Een mysterieuze plaag bedreigt het land, monsters duiken op en de regerende elite geeft de heksen maar wat graag de schuld van alle onheil. En dan is Lorel ook nog als de dood dat iemand haar geheim ontdekt.

Ik houd van boeken met een transgender hoofdpersoon. Zo belangrijk dat deze verhalen er zijn! Ook in The sapling cage van Margaret Killjoy is weer heel mooi beschreven wat transgender zijn met iemand doet. Dat in combinatie met het spannende fantasyverhaal maakt dit 1 van de mooiste queer boeken die ik de afgelopen 12 maanden heb gelezen.

Het gefluister achter de deur

Het enige wat telt voor advocaat Wallace Price is macht en aanzien. Maar daar heb je weinig aan als je dood bent, zo merkt hij, als hij plotseling overlijdt door een hartaanval. Gids Mei neemt hem mee naar theehuis De Passage waar eigenaar Hugo overleden mensen helpt de oversteek naar het hiernamaals te maken. Wallace accepteert echter niet zomaar dat hij dood is. Misschien dat hij eerst zijn menselijkheid moet zien te vinden, voordat hij er klaar voor is.

In het begin wist ik niet zo goed wat ik van dit verhaal moest denken. Het was traag en leek maar niet op gang te komen. Ik las het voor aan vriendin en zoon en van hen hoorde ik hetzelfde geluid. Maar zo snel leg ik een boek niet aan de kant en dat was maar goed ook. Heel langzaam groeide Het gefluister achter de deur van TJ Klune uit tot een prachtig verhaal over doodgaan en menselijkheid. Met een eind waar je eigenlijk niet op durfde te hopen.

De laatste halte

August gelooft niet in magie of in de liefde, dus als ze naar New York verhuist, verwacht ze net zo’n eenling te blijven als ze altijd was. Maar dan ontmoet ze een meisje in de metro. Deze Jane is charmant en weet haar iedere keer weer op te vrolijken. Er is alleen 1 probleem: ze ziet er niet alleen uit als een punker uit de jaren zeventig, ze ís het ook. Ze zit al jaren gevangen in de tijd en de metro. August moet gaan geloven dat het onmogelijke mogelijk is om haar te helpen.

Op de achterflap staat dat De laatste halte van Casey McQuiston een verhaal over tijdreizen is, maar daar ben ik het niet mee eens. Ja, er is dat mysterieuze zit-vast-in-de-tijd-dingetje, maar dat zie ik nog niet als tijdreizen. Is ook helemaal niet erg trouwens, want het verhaal is zo al intrigerend genoeg en ik geloof dat iedereen die erin voorkomt tot de LHBTIQ+-community behoort. Een heel fijn queer boek dus!

Deze queer boeken las ik de afgelopen 12 maanden. En ik heb er nog heel veel meer op de planning staan, dus voorlopig ben ik nog lang niet uitgelezen! (Wat een heerlijk vooruitzicht!)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven