Spring naar content

3 voordelen en 1 nadeel van het voorlezen van Harry Potter

Voorlezen van Harry Potter | HMVVDVAl vanaf het eerste moment dat onze zoon in mijn buik groeide, keek ik ernaar uit: voorlezen! Al die boeken die ik zou kunnen voorlezen – van prentenboeken naar echte voorleesboeken. Boeken van Astrid Lindgren, van Paul Biegel, van Roald Dahl en vooral… de boeken van J.K. Rowling. Want echt, ik kon niet wachten tot ik kon beginnen met het voorlezen van Harry Potter!

En eindelijk was het dus zo ver. De afgelopen weken heb ik zoon (en vriendin) de eerste twee delen van Harry Potter voorgelezen!

Ik ben nog steeds zo enthousiast daarover, dat ik het liefst iedereen ermee lastig val. Maar goed, dat zal ik niet doen. Ik leid mijn enthousiasme in educatieve banen: dit zijn 3 voordelen (en vooruit, 1 nadeel) van het voorlezen van Harry Potter.

Voordeel: je kunt alle Harry Potter boeken weer eens lezen

Tja, dit behoeft maar weinig uitleg. Wat is het fantastisch om alle Harry Potter boeken nog een keer te kunnen lezen. Ik heb ze al een paar keer herlezen, maar ik denk dat de laatste keer toch was toen Harry Potter en de Relieken van de Dood uitkwam. (En o help! Dat was ook al in 2007 – een eeuwigheid geleden!) Voorlezen is dus een goed excuus om zelf weer naar Zweinstein af te reizen.

Voordeel: het is geweldig om te zien hoe de wereld van Harry Potter indruk maakt op je kind

Bijna acht jaar lang heb ik me afgevraagd wat Merijn van Harry Potter en de hele tovenaarswereld zou vinden. Mijn stiekeme hoop? Dat hij na het eerste boek met smart zou uitkijken naar zijn elfde verjaardag, in de hoop dat er een uil met een brief van Zweinstein zou arriveren. En jawel: hij is helemaal geïntrigeerd door toverscholen, perron 9 ¾ (ik voel weer een reisje Londen aankomen), spekkies in alle smaken en brulbrieven, om maar wat te noemen. Missie geslaagd!

Voordeel: na het voorlezen van Harry Potter, kun je ook samen de films kijken

Tijdens het voorlezen had ik zo’n zin om de films aan te zetten. Hoewel ik uiteraard van mening ben dat een boek altijd beter is dan de film, ben ik ook dol op de Harry Potter films – vooral op de eerste twee delen waarin de sfeer echt goed neergezet wordt. Mochten we binnenkort een verregende vrije middag hebben, dan kan de popcorn klaargezet worden, want ik heb alvast een prima tijdsbesteding op het oog.

Nadeel: je kunt niet in een ruk doorlezen

We weten allemaal: als je eenmaal begin in Harry Potter, kun je de boeken eigenlijk niet meer wegleggen. Maar ja, tien uur lang non-stop voorlezen tot het boek uit is, is ook niet echt een optie. Dus leg je na een hoofdstuk het boek maar weer aan de kant. O, wat is dat moeilijk! Ik betrapte mij er regelmatig op dat ik ’s avonds op de bank zat en mijn gedachten afdwaalden naar dat ene gave boek wat ik aan het lezen was… Maar waarin ik pas de volgende dag weer in verder kon! (Da’s afzien, hoor.)

De Harry Potter voorleespauze

Inmiddels zijn deel een en twee uit. Dat waren heel wat fijne uurtjes voorlezen en zoals je wel begrijpt, kriebelt het nu enorm om deel drie erbij te pakken. Maar die laten we toch nog even in de boekenkast verhuisdoos liggen. Vriendin en ik denken dat Harry Potter en de Gevangene van Azkaban toch nog iets te eng is voor onze bijna-achtjarige en het laatste wat we willen, is dat ons kind nachtmerries krijgt van Harry Potter. Dus hoe moeilijk het ook is (voor ons, haha), we kunnen pas over een tijdje weer verder met het voorlezen van Harry Potter…

Ach ja, dan ga ik binnenkort maar eens op zoek naar De Hobbit van Tolkien. Zit ook ergens in een verhuisdoos.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

1 reactie

  1. Ingrid op 6 april 2019 om 09:34

    Je lijkt er heel wat plezier aan te beleven en het lijkt me ook superleuke qualitytime met je zoon. Bijna heb ik spijt dat mijn, ondertussen volwassen, kinderen Harry Potter zelf hebben gelezen. Maar ik weet nog wel hoe ze stonden te popelen als er een nieuw deel uit kwam.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven